Hier had de regering de afgelopen dagen de handen vol aan het voorkomen van aardbevingen in het verre noorden. In Australië hebben ze aan hún bovenkant andere zorgen. Nee, niet de hitte, dat is in het verre zuiden, en van Melbourne naar Darwin is net zo ver als van Istanboel naar Moermansk.
In het Australische noorden is het altijd een graadje of 38, zij het iets vochtiger. Maar dezer dagen zweten ze er extra hete peentjes vanwege de militaire dreiging uit Indonesië. De afgelopen maanden botste het steeds vaker tussen de Australische en de Indonesische marine.
De Indo’s hebben extra fregatten naar hun zuidelijke territoriale wateren gestuurd, omdat die volgens hen regelmatig door Ozzies worden geschonden. Om vluchtelingen uit hun zinkende boten te redden, vóór ze op Australische kusten stranden. Zodat ze vervolgens in Australische opblaasboten naar Indonesische eilanden kunnen worden teruggesleept.
Boegschoten zijn nog niet afgevuurd, maar niet zo ver daarvandaan verzekerde de VS zich op die manier van deelname aan de Tweede Vietnamese Oorlog. Na het uit de klauwen gelopen Tonkin Incident tussen de Amerikaanse en de Vietnamese marine. Geen weetje hier, maar Down Under des te meer: van 1964 tot 1972 zouden ruim 500 Australische ‘Diggers’ sneuvelen in ‘Nam’, terwijl er ongeveer 2.000 gewond of invalide raakten. Intussen werd in Maleisië stiekem gevochten tussen Indonesische en Australische troepen.
Natuurlijk houdt niemand serieus rekening met een oorlogsverklaring tussen Canberra en Jakarta, maar de rapen zijn goed gaar, de verhoudingen danig bekoeld.
Op de sociale media kan al geld worden ingezet op het verloop en de afloop van de ‘Second Australian Indonesian War’.