Krijnen.Com Krijnen.Com

Elke Dag Denk In Aan Zondag

Hoe zullen we dit noemen? Een stukje roemruchtig recent Bredase culturele geschiedenis? Dit is de catering en redactie van de talkshow ‘Elke Dag Denk In Aan Zondag’, die in 1986 zeven maanden lang een keer in de maand op zondagmiddag in Café De Bommel geprogrammeerd stond. De talkshow werd live uitgezonden door Radio Beo, die van Buma/Stemra van vier tot vijf op 97.01 MHz dat gat mocht vullen.

Er zaten iedere keer drie gasten aan tafel, waaronder Wim Merkx, Frans Fey, Marjan Olyslager, Gerard van Herpen, Frans Derks, Gerben Karstens, Corry Konings, Jantje Koopmans, Vader Abraham, Mien Oostvogels, Luce Paulussen, Natascia Paolucci, Bob Maaskant, Reg ten Zijthoff, Hans van Mierlo, Martin Strooper, Jan van Asseldonk, Tjerk Westerterp, Marga Minco en Monique Toebosch.
Avant internet, avant sociale media, gewoon met een host met een microfoontje achter een tafel met bier, shagbuilen en asbakken.

Nieuws werd er zowaar wel eens vandaan gehaald, en omdat er toch geen hond naar Radio Beo luisterde kon De Stem op maandag 27 oktober 1986 als ‘primeur’ melden dat Johan van de Velde een dag later een eenjarig contract bij de Italiaanse GIS- ploeg zou tekenen.
Opmerkelijk: verslaggever Eugene Loomans liet weten dat host Jan Willem Bazelmans (neef van redactielid Willem) zich geregeld grappen ten koste van afwezige mensen meende te mogen permitteren.

Terwijl de Bazelmanzen hun insteek als volgt verwoordden: ”Het mag zeker geen oubollig Bredaas programma worden. We sturen aan aan op een kritisch, informatief en journalistiek verantwoord programma’.

De aanvankelijke plannen om nog tot juni 1987 door te gaan met het programma moest het team laten varen. ‘De individuele redactieleden bleken steeds minder tijd te hebben om in de show te steken’, lieten ze de krant weten. ‘Naar verluidt gaat het nieuwe cafe Tompouce aan de Baronielaan in Breda de draad oppakken, echter met een andere presentator en andere organisatoren’, aldus onze verslaggever De Stem. Nooit meer iets van vernomen daarna.

Op de ene foto rechts herkennen we zonder al te veel moeite, want als éminence grise ze zijn allemaal ‘mooi opgedroogd’ zoals dat heet, van links naar rechts: Willem Bazelmans, Kees Verberk (gastheer en cateraar), Ton Boender, Chris van Nijnatten en Jan Willem Bazelmans (de host). Op de achterkant van de foto staat dat Rosé Lokhoff afwezig was. Dat lijkt te kloppen.

Een andere foto is genomen tijdens de laatste uitzending op zondag 28 december 1986. Van links naar rechts Jantje Koopmans (voor wie veel bejaarde fans naar De Bommel gekomen waren), Natascia Paolucci (voor wie veel jongens gekomen waren omdat ze in de Playboy gestaan had) en Frans Kimmel, directeur van het Stedelijk en Bisschoppelijk Museum (die zicht af lijkt te vragen waarom hij aan de uitnodiging gehoor heeft gegeven. Host Jan Willem Bazelmans heeft zo te zien de volgende vileine vraag uit zijn rijke repertoire voor in de mond liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.