Krijnen.Com Krijnen.Com

Sonnemans’ Hebmüller?

Bij bakkerij Harry Sonnemans in Burgh Haamstede zijn we al een paar keer eerder geweest, maar altijd met een Mercedes of met de fiets. Vandaag met de Dorus een toertje gemaakt over Schouwen Duiveland en Walcheren, met een paar strandstops.

Sonnemans heeft fantastische bakkerij, met een geweldige verzameling prullaria. Maar we gingen terug voor zijn curieuze verzameling Volkswagens, waaronder een Cabrio en een soort van opengewerkte Hebmüller politie cabrio. De kentekens sporen niet met wat de auto’s beloven. Het ovalen jaarplaatje op de bruine met de aanhanger zegt 1948, en die schijn wekken de clignoteurs en een aantal andere onderdelen ook. Maar DE-22-10 is op 30-6-1965 op een standaard VW Cabrio afgegeven.

Het opengewerkte exemplaar draagt 42-11-BS, op 08-08-1966 afgegeven op een standaard Kever. De DH-94-76 idem dito, dat is een kenteken van 1969. Het lijkt er dus op dat het allemaal zelfabrikaten zijn, met een historisch patina dat een veel hogere leeftijd doet vermoeden. Als je de eigenaar iets vraagt krijg je een nogal vaag verhaal. Jawel, op de cabrio wordt tig keer per jaar een bod gedaan, maar nooit van meer dan ‘een paar duizend euro’.

Geen idee of dat mensen zijn die er wel of geen verstand van hebben, maar voor een professioneel gerestaureerde Cabrio van 1948 wordt een vermogen gevraagd. Een ongerestaureerde in goede staat, maar ja, zie die maar eens te vinden, zou dan nog een stuk duurder moeten zijn.

Een echte in deze staat – hij is goed rot – zou dan altijd nog enkele tienduizenden euro’s op moeten brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.