Krijnen.Com Krijnen.Com

Het wachtende sprookjeshuis

Mooiere locaties zijn er in of rond Breda niet te vinden. Aan de rand van het Mastbos, grenzend aan de Bovenmark aan het eind van de doodlopende Reeptiend. Een stuk Efteling op een perceel van 30.000 vierkante meter. Maar het staat het nu al zolang te verpieteren dat het op instorten staat. Het pand en het bakhuis zijn half verborgen achter en onder het welig tierende struweel. Dagelijks wekt het de verbazing van de fietsers en wandelaars die het langs de Mark of vanaf het Mastbos passeren. Of irritatie, zoals bij Christiaan Schraven uit Ulvenhout.

“Het geheel staat al jaren te verkommeren en staat er troosteloos bij. Het dak is vluchtig gerepareerd met een zeildoek dat er allang half is afgewaaid. Doodzonde.” Volgens Schraven behoorde de boerderij generaties achtereen aan de familie Smekens.

“Die waren tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw met de familie Rops dé herenboeren van Nieuw Ginneken. Het verlengde van de Reeptiend aan de oostkant van de Bovenmark heet het Sulkerpad, dat daar het oude jaagpad kruist. “Aan de andere kant van de boerderij ligt nog een stuk van een paar honderd meter van het oude voerpad naar Hoogstraten.” Over het terrein van Visio en de Blauwe Kamer, de eigenaar van het verwaarloosde object.
De boerderij in 1970, met de later afgebrande schuur en een oldtimer, die toen nog geen oldtimer was voor de deur, een vroege Opel Rekord.

Het goede nieuws is dat het ooit goed komt met het pand. Het wachten is op een uitspraak van de Raad van State tegen een aantal bezwaren die zijn ingediend tegen het Bestemmingsplan Breda Zuid. Onderdeel van dat plan: wijziging van de bestemming van Reeptiend 50 in ‘wonen’.

Zodra die wijziging is gefiatteerd, gaat het pand in de verkoop via een openbare inschrijving. De gemeente Breda is in februari akkoord gegaan met een voorstel om er een zorgboerderij annex dagbesteding voor niet-bewoners in te gaan vestigen. Ingediend door Annina van Logtestijn uit Ulvenhout. In haar voorstel zal de beheerder in het oude woongedeelte van de boerderij gaan, terwijl in de te herbouwen schuur, door brand verwoest, vier personen met een meervoudige beperking gehuisvest zullen worden. Onder wie haar 15-jarige zoon. “Op een plek waar de deur openstaat voor lieve mensen zonder beperking die met elkaar het leven fijn willen maken en gezelligheid, zorg en nuttigheid combineren.”

In haar initiatief is ook plaats voor dagbesteding voor niet-bewoners. “Bijvoorbeeld een moestuin, een bloementuin en de verzorging van een beperkt aantal dieren. We hebben er met de bewoners van de Reeptiend over gesproken en die staan er welwillend tegenover.” Een woordvoerder van de gemeente liet in februari weten dat plan ‘een positieve ontwikkeling ter behoud van het monument’ te vinden. “We zijn in afwachting van het totaalplan.”
Van Logtestijn: “Maar kosten voor dat plan gaan we pas maken als we het via de inschrijving hebben kunnen aankopen, en ik ben natuurlijk niet de enige partij die geïnteresseerd is.”

De voordeur en de ramen van de kamers aan weerskanten van de gang, allebei met twee bedsteden. De boerderij is omstreeks 1869 gebouwd.

Op de website van makelaar en erfgoedexpert RedRes wordt de inschrijving aangekondigd met ‘binnenkort in de verkoop, bestemming onbekend’. Een brochure van 28 pagina’s kan er ook al gedownload worden. Ongeacht de uiteindelijke bestemming is de koper verplicht het pand te restaureren volgens de voor een Rijksmonument geldende regels van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De eigenaar van het object is de Koninklijke Visio. Het geduld van Erik van Ginhoven, directeur Wonen en Dagbesteding Zuid Nederland, begint op te raken. “Wij willen het zo snel mogelijk verkopen. Ik ben geen bouwkundige, maar hoe langer het duurt, hoe slechter de staat. Het herstel zal ieder geval niet goedkoper worden.” Hij is op de hoogte van de plannen voor een zorgboerderij. “Maar het is een gewilde locatie, dus we sluiten verkoop aan een privé-persoon ook niet uit. Wij zijn als organisatie ook verplicht om er de hoogst mogelijke prijs uit te halen.” Van Ginhoven zegt dat hij met juristen aan het bekijken is of hij de inschrijving voor de verkoop nu al zou kunnen openen.

Wat betreft de gemeente Breda kan dat. Woordvoerder David Slager: “Wij gaan ervan uit dat niets de wijziging van de bestemming tot wonen in de weg zal staan. Er loopt weliswaar een procedure bij de Raad van State, maar dat betreft een aantal onderdelen in dat plan die niets met Reeptiend 50 te maken hebben. Een woordvoerder van de Raad van State laat weten dat de behandeling nog niet op de agenda staat. Slager: “Wat ons betreft kan dat pand alvast verkocht worden.”

PDF: Bouwhistorische verkenning Reeptiend 50, Breda, door Ir. Ingrid Maaijwee: BAAC Rapport B-16.0180, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.