Krijnen.Com Krijnen.Com

Lamborghini Miura

Ach, er zijn zoveel auto’s gebouwd die de volgens aficionado’s de beste of de mooiste ooit zijn. Een eindoordeel valt er niet te maken, want wat is de beste, en de mooiste is een kwestie van smaak. Hoe dan ook, in de strijd om punten scoort de Lamborghini Miura P400 SV ze op alle fronten. Snel, mooi, goed, deze Lambo, getekend door Marcello Gandini, gebouwd door het huis van Nuccio Bertone, had het allemaal. Alles. Mooi! Bloedsnel, rijdend als een scheermes, vierkant de hoek om, versnellend als een Apollo richting maan. Net iets meer dan 1200 kilo schoon aan de haak, aluminium 12 cilinder V12 van 385 pk pal achter de stoelen, voor de achterwielen. Het oranje exemplaar op deze foto is totaal gerestaureerd door een stel bejaarde Italiaanse meesters, die vroeger allemaal in de fabriek in Modena gewerkt hebben. Ieder onderdeel is oorspronkelijk én genummerd, alles is tot op de letter en de millimeter gedocumenteerd. Het mocht wat kosten: gisteren is ie bij Sotheby’s voor 2.4 miljoen afgehamerd.
Miles Davis, Rod Stewart en Frank Sinatra reden in een ’72 Miura, en overleefden het. Deze oranje duivel, met chassisnummer 5014, werd op 10 april 1972 door de Romeinse dealer SEA verkocht aan Anna Germani, een vrouwelijke liefhebber met een dikke portefeuille, óf een echtgenoot met veel geld.
Via een tweede leven in Japan kwam de Miura bij de huidige eigenaar terecht, die hem naar Modena bracht om hem te laten restaureren. Met een opdracht in de geest van Oliver B. Bommel: ‘Terug brengen in de staat zoals ie op 10 april 1972 was. Geld speelt geen rol’.
Ontroerend simpel: het oorspronkelijke vouwtasje met gereedschap. Het zou zomaar kunnen dat u en ik – of de verkoper – het de afgelopen jaren op een rommelmarkt niet herkend en op waarde geschat hebben 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.