Krijnen.Com Krijnen.Com

Bredase maquette weer up to date

De renovatie heeft een half jaar in beslag genomen, maar de maquette van de stad in het Bredase stadskantoor is weer schoon en zelfs meer dan bij de tijd. Tot de volgende brand, sloop, demping, wegomlegging of nieuwbouw. In Helmond hebben ze er bij Archisign, dat ook de maquette voor het infocentrum van ViaBreda gebouwd heeft, ruim vijf maanden hard aan gewerkt.
De gebeurtenissen in de ware Bredase wereld binnen de singels – en hier en daar een stuk erbuiten – zijn keurig op schaal weergegeven. Waar de twee silo’s van de voormalige suikerfabriek decennia lang de skyline bepaalden, schreeuwt een gapend gat om gevuld te worden.
Iets verderop is een voorschot op de nabije toekomst genomen. De appartementen en woningen van Breda Vooruit aan de Stationslaan staan er bijvoorbeeld al op. In de oorspronkelijke planning in december 2015 door Dura Vermeer opgeleverd moeten worden, maar ze zijn nog lang niet klaar. Voor de 70 meter hoge rechtbank moet de eerste paal de grond nog in, maar op de maquette staat het gebouw er in volle glorie.
Net als het nieuwe station, dat, ijs en weder dienende, in de herfst van dit jaar opgeleverd wordt. Realiteitszin kan de restaurateurs niet ontzegd worden, want het terrein van Mols achter de Lange Stallen prijkt op de maquette zoals het er al jaren bij ligt: leeg.
Ergens tegen de eeuwwisseling is de maquette helemaal met de hand gebouwd, toen er nog geen 3D-printers waren. ‘Hij is nu helemaal van kunststof’, meldt directeur-eigenaar Carlo van Kuijck vanuit Helmond. ‘Een hoop nieuwe elementen hebben we geprint. Maar er is ook nog veel handwerk aan te pas komen. Vooral de grote schoonmaak heeft nogal wat tijd in beslag genomen. Bovendien kun je ook niet alles printen, omdat niet overal 3D-scans van beschikbaar zijn.’
Archisign werkt met landmeting, kadastrale gegevens, en luchtfoto’s. Op basis van de vergaarde gegevens worden allerlei onderdelen uit kunststof gesneden. ‘Drones hebben we ook, maar die hebben we in Breda niet hoeven te gebruiken.’ De oorspronkelijke maquette was van top tot teen grijs. Nu zijn de gebouwen licht beige, de straten een tint lichter, het water blauw, en het groen, eh, groen. ‘Zo oogt het wat beter.’
Uw binnen de singels wonende verslaggever is opgevallen dat zijn schuurtje op de maquette een plat-, inplaats van een puntdak heeft. Lachend: ‘Dat klopt, op dat macro-niveau maken we overal platte daken van’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.