Krijnen.Com Krijnen.Com

Jesus Christ Superstar in Breda

Wroetende door onze archieven ben ik op een prangende vraag gestuit: of er ruim 40 jaar geleden een opvoering is geweest van Jesus Christ Superstar door Bredanaars, in Breda?
Dat nadat ik een serie foto’s gevonden heb die eind 1974 door Johan van Gurp zijn gemaakt, in de Beurs Modern en de Carina Bar. Het betreft de audities voor de Bredase versie van de musical Jesus Christ Superstar, en de eerste samenkomst van de geselecteerde talenten
De audities werden op donderdag 21 november 1974 in de Beurs Modern op de Grote Markt gehouden, tegenwoordig Het Hart van Breda. De eerste bijeenkomst na de selectie was bijna 2 weken later, op woensdag 4 december. Dat gebeuren vond plaats in de Carina Bar, aan de overkant van de Grote Markt.
In de Beurs Modern zie we een nogal moeilijk kijkende jury luisteren naar een zangeres met een sigaret in de hand. De jury van deze Voice of Breda avant le lettre bestaat uit Wally Damen, Jacob de Groes, Frans Hendriks en Jan Baeten. Op enkele foto’s begeleidt Baeten een zangeres op de piano. Bij de tweede bijeenkomst in de bomvolle Carina Bar is het zo te zien een vrolijke boel en herken ik ook nog Jan Marijnissen die op de grond zit. Jan speelde slaggitaar in alle bezettingen van The Heralds tussen 1963 en 1968, het laatste jaar samen met Jan Baeten (later de frontman Jan van Sex Four) op orgel. Mooie beelden, maar wat is er van die musical terecht gekomen? In ons archief kan ik niks vinden, en in het stadsarchief ook niet. Misschien wel iets op microfiches, maar die kan je niet simpel doorzoeken.Overigens is Jesus Christ Superstar een decennium later, in 1985 wel opgevoerd door een Bredaas gezelschap, in casu het jongerenkoor van De Geeren dat een uitverkochte Heilige Kruiskerk driemaal plat zong.
Ik vraag me trouwens af of er in ’74 überhaupt naar een Jesus gezocht werd. Dat gezien de looks van jurylid Franske Hendriks, met zijn volle lange manen en zijn weelderige baard.
Maar ja, ik heb Frans nooit horen zingen, dus misschien was ie er niet geschikt voor. Vijf jaar later, op 26 februari 1979, had Frans nog steeds dat kapsel, en die baard.Tot de carnavalsmaandag, toen ie zijn rechterkant kaal liet scheren, om vervolgens links nog steeds behaard de eerste prijs van de individuelen in de grote optocht te winnen.

Klik hieronder: meer foto’s op Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.