Krijnen.Com Krijnen.Com

Wilhelmus de Leeuw

Ik zag het vanmorgen voor het eerst, tijdens mijn dagelijkse rondje station. Deze plaquette hing van 1976 tot de sloop van het oude station naast de deur van het GWK grenswisselkantoor in de gang achter de hoofdingang aan het Stationsplein.

Hij werd op 24 augustus 1948 onthuld in de hal van het toenmalige stationsgebouw, om ruim 20 jaar later naast de ingang van het wisselkantoor bevestigd te worden.Met de grijze granieten achtergrond zoals het er nu hangt, met de witte geglazuurde steentjes met facetranden tot september 2014.

De plaquette hangt nu rechts onder in de ingang aan het eind van de trap die precies op de kop van de Willemstraat naar beneden voert, naar de kaartautomaten die donderdag in gebruik genomen zijn. Dus rechts van de liftschacht naar her parkeerdek. Links daarvan ligt de andere trap en de roltrappen naar de voetgangerstunnel, en de trap naar de fietstunnel.

Ter nagedachtenis aan soldaat Wilhelmus A. de Leeuw uit Lage Zwaluwe, die op 10 mei 1940 sneuvelde toen het 3e regiment Fallschirm-Jäger-Regimenter (FJR) in Zwijndrecht de spoor- en verkeersburg over de Oude Maas aanviel.

Het gevleugelde wiel onder zijn naam is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. De Leeuw maakte na de Duitse invasie deel uit van De 3e sectie van de 2e Wegcompagnie, Bataljon Spoorwegtroepen. Hij kwam om toen hij het brugwachtershuisje op de brug verdedigde. ‘Brugarbeider’ Wim de Leeuw was op dat moment 36 jaar oud.

Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De naam van Wilhelmus de Leeuw staat tussen de 476 andere gesneuvelde werknemers van NS op het ‘Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel’ te Utrecht.

| Facebook: Wilhelmus de Leeuw |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.