Ook Gerard van Herpen, de stadsverslaggever en columnist van Dagblad De Stem, was er altijd bij. Foto Johan van Gurp, Dagblad De Stem, Stadsarchief Breda.
Komende zondag in de Grote Kerk: de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Breda. Een paar foto’s van eerdere gelegenheden, in de kerk, en op het Stadhuis aan de Grote Markt. Die van die dansende ouderen zijn van de receptie van 40 jaar geleden, op 4 januari 1977 in Stadsschouwburg Concordia, na het officiële gedeelte. Gezien de vrouwelijke dansparen was er kennelijk een gebrek aan heren die de voetjes nog van de vloer konden of wilden krijgen. Vertrouwd beeld op al die foto’s, naast de borrels, de glazen wijn en de pilsen: de sigaren en sigaretten.
Op de oudste foto’s zien we burgemeester R.M.A.A. (Robert) Geuljans in zijn officieel ambtelijk ambtsgewaad. Er zijn maar een paar gelegenheden waarin hij in dat mooie pak gefotografeerd is. Bij zijn installatie op 16 december 1959, en twee weken later bij de nieuwsjaarreceptie op 1 januari 1960 bijvoorbeeld. Op 15 augustus 1961 droeg ie alleen zijn ambtsketting toen koningin Juliana Breda NU kwam bezoeken. Maar die wilde misschien wel eens een dag niet tegen een uniform aan kijken, in een tijd dat Bernard er thuis op Soestdijk nog iedere dag in liep te pronken.
Twee jaar later, op 31 augustus 1963, werd in de Grote Kerk het protocol bij de oprichting van de Unie van Oranjesteden ondertekend. Daar had Geuljans als enige burgemeester zijn flitsende pak weer wel voor uit de kast gehaald. Zodat de burgemeesters van Orange, Diest en Dillenburg er een beetje saai uitzagen naast de goudgestikte galons van Geuljans.
Daarna is het uniform uit beeld verdwenen, en beperkte Geuljans zich tot zijn afscheid in 1966 bij alle officiële gelegenheden tot een net pak en de ambtsketting.
We mogen hopen dat het pak een prominente plaats krijgt in ons nieuwe stedelijk museum, want gelukkig maakt het deel uit van de collectie.
De beschrijving, met dank aan de website ‘Thuis in Brabant‘:
Ambtsgewaad van burgemeester, burgemeestersuniform van zwart laken. Bestaande uit: jas met panden, gedecoreerd met eikenbladversiering van zilverdraad; pantalon afgezet met zilvergalon op de zijnaad; schoudermantel met een zwartfluwelen kraag; steek met zwarte veren en zilverdraad op een oranje rozet; draagband voor een degen en een losse witte boord.
Het uniform is destijds gedragen door burgemeester R.M.A.A. Geuljans, burgemeester van Breda. Het eikenbladmotief staat symbool voor betrouwbaarheid en standvastigheid. De eik is een sterke boom, bestand tegen storm. Dat is een houding die ook van een burgemeester verlangd werd. Op de ambtspenning staat aan de ene kant het Wapen van het Rijk afgebeeld en aan de keerzijde het wapen van de gemeente.
Alleen bij gemeentelijke gelegenheden wordt het wapen van de gemeente aan de voorkant gedragen. In Nederland kregen de burgemeesters van steden in 1824 de verplichting een ambtskostuum te dragen bij een openbare uitoefening van hun functie. Volgens het Reglement op het Bestuur ten Platte Lande uit 1825 konden hun ambtsgenoten van dorpen hiervan worden vrijgesteld.
Voor hen werd het aanschaffen van zo’n kostuum te duur geacht. Zij waren daarentegen wel verplicht om de keten met de ambtspenning te dragen als onderscheidingsteken. Ambtsgewaad en keten behoorden tot de zogeheten insignia of gezagssymbolen en onderstreepten de waardigheid van het burgemeesterambt.
| Facebook: de Nieuwsjaaesrecepties in Breda |