Krijnen.Com Krijnen.Com

Klaas Tilma

Klaas Tilma is overleden. Goede advertentieverkoper van Dagblad De Stem, in de tijd dat het geld bij alle uitgeverijen tegen de plinten omhoog klotste, en dealers en autohandelaren aan de balie in de rij stonden met hun advertenties.
Klaas was in de jaren 70 tot 80 een legendarische ritselaar en regelaar, met auto’s en cafébazen. Niet altijd tot volle tevredenheid van zijn eigen bazen, als ik me goed herinner. Echte Tukker, lang in Breda gebleven, op de Filippijnen overleden. Zijn oostelijke accent is nooit ten onder gegaan in het Bredase, maar gezien de namen onder zijn overlijdensadvertentie had ie nog steeds goede contacten in de plekkelijke horeca hier.

Op deze foto – Stadsarchief/Johan van Gurp – in een kenmerkende pose, en positie: als chauffeur van de winnaressen van de wedstrijd ‘Het Leukste Meisje van Breda’, op 29 augustus 1975.
Kenmerkend, want Klaas was niet vies van vrouwelijk schoon, en had de Alfa Romeo cabrio geritseld bij Auto Brabant. Van een van de vier gebroeders De Pree, als ik het wel heb. Die zaten allemaal in de auto’s, café’s en onroerend goed. Sponsorden ook nog een wielerploeg, begin jaren ’80.
In ruil voor de reclame zullen ze ongetwijfeld nog het een en ander privé met Klaas geregeld hebben, vermoed ik. Weet ik wel zeker. Klaas gaf ook regelmatig acte de présence in De Vrachtwagen, in de tijd dat we met de sportredactie in het Ginneken iedere zondagavond de vermoeienissen van een zwaar weekeinde wegspoelden. Klaas was een mooie verhalen verteller. R.I.P.

Op onderstaand foto overhandigt Klaas gevonden, namens de Stichting Binnenstads Promotion 250 gulden aan het bestuur van carnavalsvereniging de Kreukels. Van links maar rechts J. van de Ring, voorzitter van de Kreukels, M. Brockx, Harry Eggly, Leo van Ravels en Klaas.

Facebook: Klaas Tilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.