Deze foto uit de Beeldbank van Stadsarchief Breda kwam ik gisteren tegen in het Openluchtmuseum in Arnhem. De vergroting was onderdeel van de nieuwe en prachtige permanente expositie ‘De Canon van Nederland’. Die ik overigens iedereen aan kan raden. Net als het Openluchtmuseum zelf; er leuk. Rechtsonder op de foto staat keurig de bron vermeld: ‘Beeldbank Stadsarchief Breda’. Dat is alles, verder geen tekst. Er hagen nog een paar andere foto’s uit het Bredase archief tussen de honderden andere foto’s, kennelijk uitgezocht op het beeld; iets folkloristisch, historisch of typisch Nederlands.
Dat ik hem daar aantrof was een verrassing, maar de foto zelf niet. Die had ik al eens eerder in het Stadsarchief gezien: Frans Derks als Prins Dirk d’n Eerste tussen enkele vrolijke vierders. Dat deed hij in de jaren zeventig ieder jaar; met carnaval een avondje organiseren voor en met zijn collega scheidsrechters. Niet allemaal overigens. Wie een beetje op kon schieten met flamboyante Frans had er een goede vriend aan. Maar er waren er ook maar zat die hem wel konden schieten. Zelf heb ik hem vaak meegemaakt, als scheidsrechter, en daarna bij NAC en Brevok. We hebben een paar keer tegen elkaar staan schreeuwen. Dat waardeerde hij dan ook wel weer, dat ie een grote mond terug kreeg, en dan was het over en dronken we een pint. Toen hij in november 2010 80 jaar oud werd heb ik hem nog een keer geknipt en geschoren voor de weekly van BN De Stem.
De eerste keer dat ik die foto zag, en gisteren ook weer kwam die vent rechts me vaag bekend voor. Nog maar eens even gekeken in het Stadsarchief, blijkt dat ie inmiddels van een paar namen en een onderschrift voorzien is.
‘Van links naar rechts voorzitter COVS-district Zuid I, Frits Denee, Derry Barret (38 jaar, 8 kinderen, werkzaam op een scheepswerf in Cork te Ierland en scheidsrechter), scheidsrechterprins Frans Derks, uiterst rechts Lau van Ravens. Derry Barnett werd destijds tijdens wedstrijd PSV-Real in Eindhoven door een bierblik geveld. In Breda werd hij hiervoor vergoed door een feest met als symbool: bierblikjes’.
Kijk, nou hebben we een verhaal. De man die me bekend voorkwam is dus Lau van Ravens. Waar Derks overigens ook wel eens slaande ruzie mee gehad heeft, maar dat was zo te zien uitgepraat.
Maar eens even wat dieper diverse archieven in gedoken. Dat bierblik had grensrechter Barrett negen maanden eerder, op woensdag 14 april 1971, tegen zijn knar gekregen. Bij lange na niet zo goed in het collectieve geheugen blijven hangen als de glazen asbak die op 6 oktober 1979 bij NAC-Feyenoord de Drentse grensrechter Matena velde. Terwijl Barrett toch ook op een brancard het veld werd afgedragen, en een paar dagen vertroeteld werd in het Eindhovense Diaconessenziekenhuis.
PSV wist drie dagen later nog steeds wat voor maatregelen er genomen zouden worden met betrekking tot de werper van het bierblik, de 37-jarige seizoenkaarthouder en koopman Hans S. Voorzitter Ben van Gelder: “Misschien is het niet nodig. De man heeft zelf al gezegd dat hij nooit meer naar voetballen gaat.”
Ik denk niet dat ie bijna tien maanden later, op 5 februari 1972, op het carnavalsfeestjes was. Al zou het natuurlijk best kunnen dat Prins Derks, nooit wars van enige vorm van wat voor publiciteit dan ook, hem ter verzoening uitgenodigd had. Er staan nog een paar mensen herkenbaar op de foto, een eentje niet; die met zijn hoofd achter de hand met glas bier Lau van Ravens. Misschien was hij het 🙂
Eén persoon spinde garen bij het incident. De Amsterdamse persfotograaf Ron Kroon won in januari 1972 de hoofdprijs van 1500 gulden en een reis voor twee personen naar Japan voor de beste sportfoto van 1971 bij de expositie Holland Persfoto. Kroon (Amsterdam, 17 september 1942 – Huizen, 12 juli 2001) haalde met zwemmen de top op de 100 meter (halve finales bij de Olympische Spelen in Rome en Tokio). Nadat hij met zwemmen gestopt was werd hij sport- en celebrityfotograaf, later eindredacteur van AVRO’s Sportpanomara. Wiki: Ron Kroon
Overigens wordt Barrett in de Nederlandse kranten van die tijd consequent David genoemd. Maar hij heette Derry, en is in 1998 overleden: Remembering Derry Barrett by by Finbarr Buckley.