Krijnen.Com Krijnen.Com

Haagpoortbrug weer de oude

De Haagpoortbrug is vanmiddag officieel geopend, mét de beelden die de Bredase beeldhouwer Theo van Reijn in 1928 ter plekke uitbeitelde. Boaz Adank knipte het lint door, waarna er door twee mysterieuze danseressen een pas de deux werd opgevoerd, kennelijk als een ode aan de vrouwfiguren die Van Reijn bijna negentig jaar geleden vorm gaf.
Medio jaren zestig werd de oorspronkelijke brug gesloopt, en verbreed herbouwd, om het verkeer vanuit de stad richting Princenhage te kunnen verwerken. De beelden kregen een tijdelijke bestemming als versiering van de oprit van een gemeenteambtenaar met een kennelijk riante villa, maar zijn nu via het depot van het Breda’s Museum weer terecht gekomen op hun geboorteplaats.
Haagdijkse middenstanders zorgden voor gratis drankjes en hapjes. Bonus: een mooie rat look Lillijke Koffie Eend. Of noemen we zo’n ding ‘Deux Chevaux Grand Creme’?
De oudere foto’s (klik op een van de links hieronder, of op de thumbnails) van de brug zoals ie vroeger was, komen uit het Stadsarchief. Die foto van die begrafenisstoet, die over de brug vanuit de binnenstad richting Zuylen kleppert is van 26 oktober 1926. In de lijkkoets ligt het lichaam van opperbrandmeester P. M. Kuselbos, die enkele dagen eerder bij een verkeersongeval in Eindhoven om het leven gekomen is.
| Foto’s: Google Photos | Facebook: Haagpoortbrug |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.