Krijnen.Com Krijnen.Com

Dosko – Baronie; ‘gebogen, maar niet gebroken’

Mooie serie van twee beslissingswedstrijden tussen Baronie en DOSKO, op het met 14.000 bezoekers bomvol gevulde oude stadion van RBC in Roosendaal. Volgens de bijschriften in het Breda Stadsarchief won Baronie met op 21 juni 1953 met 2-1, en op 2 mei 1954 met 1-0. Maar volgens Thijs Roelen, die vorig jaar in BN De Stem terugkeek op die twee wedstrijden won DOSKO in ’53 met 2-1, en Baronie een jaar later met 1-0. Dat lijkt me na enig Gegoogel te kloppen, en het verklaart ook die ene foto waarbij de spelers van DOSKO met de gladiolen poseren.

Het waren hoe dan ook twee mooie zondagen. Roelen: ‘Vaders zaten met hun kinderen en vrouwen in hun zondagse kleding samengepakt op de tribunes. Zelfs naast de doelpalen zat publiek. Vanuit Breda werd de Baronie-aanhang met meer dan twintig bussen aangevoerd.’

‘In Bergen op Zoom vertrokken hele pelotons met Dosko-fietsers op die twee warme voorjaarsdagen in ‘53 en ‘54.’
Van de spelers van DOSKO ontbreken de namen, behalve die van Louis van Overbeek, die later voor NAC zou uitkomen. Bij die van Baronie staan ze er wel keurig bij; aanvoerder Toon van de Corput, keepers Jan Kools (keeper), Theo Heeren, Puck Storimans, Zef Ritzen, Henk van de Langenberg, Toon Grauwmans, Piet van Raak, Frans Roelands, Piet Kools en Henk Lokhoff. Voor NAC zouden later uitkomen, Koolen en Storimans. Zoals er nu nog NAC’ers na hun carrière bij NAC bij Baronie uitblazen staan er misschien nog spelers bij die eerder voor NAC uitkwamen. Van Toon Grauwmans weet ik dat zeker; die speelde in 1951 in ieder geval tussen september en december een aantal wedstrijden voor NAC.

Ook mooi: 65 jaar later is Boerke Verschuren oftewel De Vrachtwagen nog steeds het clubcafé van Baronie. Binnen, in het achterzaaltje, en buiten. Daar werden de flessen champagne ontkurkt, daar werd er gefeest, geproost en gegeten, daar stond de Ginnekenmarkt bomvol na het kampioenschap. Met dat mooie spandoek, al moet je het misschien even hardop uitspreken voordat het rijmpje valt: Onze Sympathie Heeft Baronie.

Toon Grauwmans is tot het eind van leven fanatiek supporter, jeugdleider, penningmeester, bestuurslid, erelid en bezoeker van Baronie én de Vrachtwagen gebleven. Toen we in de jaren ’80 met de sportredactie van Dagblad De Stem iedere zondagavond in De Vrachtwagen de werkweek afsloten was Toon ‘s avonds laat, met zijn onafscheidelijke Tiny, altijd in opperbeste stemming, of Baronie nou gewonnen of verloren had.

Geheel in de stijl van Bert Kleemans, de vaste columnist van Baronie, na de nederlaag in juli 1953 : ‘Gebogen, maar niet gebroken’, of zoals Toon zelf altijd zei; ‘op naar het volgende seizoen, op naar de volgende wedstrijd. Proost’.

De foto’s zijn van amateurfotograaf, gemeenteambtenaar en vrijwilliger bij het Stadsarchief Herman Hagen, Collectie Stadsarchief Breda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.