Krijnen.Com Krijnen.Com

Dwarsdenkers en Oproerkraaiers

Als Salsedo de huisdrukkerij van links Breda was, dan was – en is – Piet den Blanken de fotograaf van die kant van Breda. En Entrop&DeZwart de cineasten van links Breda. Al zijn we geloof ik, als we elkaar weer eens tegenkomen op vernissages, borrels, herdenkingen of uitvaarten, mettertijd allemaal wat minder stijf in de leer geworden, wat milder. Misschien zelfs wat wijzer 🙂
Ik moest aan Piet den Blanken denken toen Raoul de Zwart me deze week vroeg of ik zoveel mogelijk bekenden, lezers, volgers en vrienden op de première van deel twee en drie van het drieluik ‘Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers’ wilde attenderen. De drie films zijn een productie van Entrop&DeZwart films, in samenwerking met het Stadsarchief.
Piet den Blanken was dé fotograaf van de duistere kant van een historische dag in Breda; donderdag 30 april 1981, Koninginnedag. Nog geen kilometer van de Grote Markt, waar Cor Viveen voor de krant de vrolijke kant versloeg, en de feestelijkheden rond het bezoek van Beatrix en haar Koninklijke familie fotografeerde. Aan het Kloosterplein en op de Claudius Prinsenlaan stond Piet tussen de politiemannen, die getooid met zwarte handschoenen en knuppels, 148 jongeren in de houdgreep namen, de meesten met lang haar en leren jacks.
Van een van hen weet ik honderd procent zeker dat hij die dag absoluut geen kwaad in de zin had. Onze collega Jacques Eestermans stond met een kladblok in de hand klaar om voor de krant de Oranje wielerronde te verslaan, maar zijn verhaal zou de krant van vrijdag nooit halen. Want Jacques had ook een leren jekkertje aan, op zijn bovenlip een riante snor en op zijn kop een weelderige bos krullen. Dus belandde hij ook een nacht in de cel aan de Markendaalseweg. In de krant van vrijdag 1 juni konden we wel lezen dat Werner Wieme, de tweedejaars amateur uit IJzendijke, met de overwinning aan de haal ging. Geschreven door Cees Pellenaars junior, als ijlings invaller voor de onterecht gearresteerde en afgevoerde Eestermans. Daar had onze toenmalige hoofdredacteur Loek Leijendekker geen boodschap aan, of misschien wist hij het ook niet, de man ontging wel meer van wat er in zijn onmiddellijke omgeving gebeurde. In zijn hoofdredactioneel commentaar toonde hij alle begrip voor de door de politie gehanteerde methoden. Wat ook weer niet geheel onbegrijpelijk was gezien de gebeurtenissen tijdens de kroning van Beatrix een jaar eerder, toen half Mokum door relschoppers gesloopt werd. En inderdaad, ook onder de in Breda opgepakte jongeren waren er die op de een of andere manier gewapend bleken. Of het pennetje van onze sportverslaggever door de politie in die categorie was ingedeeld, geen idee. Politiek links en rechts Breda stonden twee weken later in de raadszaal op de Grote Markt pal tegenover elkaar, voor een bomvolle en alweer goed bewaakte publieke tribune. Links en rechts wapperden met moties, rechts won.
Met 24 tegen 13 stemmen nam werd het beleid van burgemeester Merkx als hoofd van de politie goedgekeurd. De counterende moties van de PSP en de PvdA werden verworpen.
Op de foto’s van Piet lijken sommige agenten verlegen te zijn met hun opdracht, anderen tonen iets van enthousiasme. Enkele agenten lijken hem te kennen, waarbij er een hem toe lijkt te lachen, terwijl een ander er serieus over lijkt te denken om hem ook op te pakken, of een oplawaai te geven. Jacques heb ik de foto’s helaas niet kunnen vinden, net zomin als Marcel Rensen van Salsedo, die ook in het cachot aan de Markendaalseweg belandde.
De première van van deel 2 en 3 van het drieluik ‘Samen staan we sterk’, is op zondag 3 februari van 12.30 – 17.00 uur in de Concertzaal van de Nieuwe Veste, Molenstraat 6 in Breda.
Raoul de Zwart en Bob Entrop: ‘Samen keken we terug op een periode van opstand waarin de tegenbeweging in Breda in de jaren 70 uitgroeide tot één van de meest brede in het land. Wat veranderden de Bredase babyboomers, wat bleef en wat verdween? In februari stellen we die vragen opnieuw en kijken we verder, samen met de actievoerders van toen’.
Het programma staat hier: https://goo.gl/GF4fVK
De toegang is gratis, wel even aanmelden voor zondag 20 januari via: dit inschrijfformulier.

Klik: de foto’s van Pieten den Blanken van 30 maart 1981

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.