Krijnen.Com Krijnen.Com

Leeuwenstein Vught

En omdat we toch in Vught waren: het voormalige Raadhuis Leeuwenstein stond er lekker Eftelingachtig bij in het vroege voorjaarszonnetje. Dit is overigens Leeuwenstein 2.0, of 3.0. Het oorspronkelijke Leeuwenstein werd in 1753 gebouwd als buitenverblijf van jurist meester Johan Hendrik van Heurn.
Op Rijksmonumenten.nl staat een uitgebreide beschrijving. Na het overlijden van Van Heurn verhuurde zijn weduwe Anna Römer het huis, om er later zelf te gaan wonen. Na haar dood verbleef haar kleindochter Anna Antonia Emilia van Heurn en haar echtgenoot Aldert van Galen vaak op het huis. In 1826 ging de familie er permanent wonen, maar na het overlijden van Anna in 1855 werd het landgoed verkocht.
In 1864 trokken Johannes van Rijckevorsel, zijn vrouw Anna en hun tien kinderen erin. Na de dood van Johannes werd Herman van Rijckevorsel in 1894 de nieuwe eigenaar. Hij liet het inmiddels vervallen gebouw slopen, om er in 1901 het huidige kasteeltje te laten bouwen.
Om het in vervolgens in 1915 aan Maria Louisa Charlotte Cunegonda Mahie-de Ceva te verkopen, die er met haar dochter Maria Eugenie Gertruda Althurine Mahie ging wonen.
In 1935 werd de gemeente Vught eigenaar van het inmiddels leegstaande pand. Onder leiding van architect H.W. Valk werd de villa verbouwd tot raadhuis. De restauratie en een groot deel van de inrichting werd geschonken door het echtpaar Van Beuningen. In 1937 verliet de gemeente haar oude locatie, het iets verderop gelegen huis Leeuwenburg, om haar intrek te nemen op Leeuwenstein.
In 2006 verhuisde het stadskantoor naar nieuwbouw, sindsdien wordt Leeuwenstein alleen nog gebruikt voor representatieve doeleinden. Het is een populaire trouwlocatie, en een geweldig hoofdkwartier van Prins Carnaval. Leeuwenstein is, net als het ernaast gelegen voormalige koetshuis een rijksmonument.

Google Photo’s: Leeuwenstein
Rijksmonumenten.nl: Leeuwenstein Vught
Wikiwand.com: Leeuwenstein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.