Krijnen.Com Krijnen.Com

Sint Jan de Doper Waalwijk

Tien maanden geleden kwam ik er op de fiets langs, en maakte ik een paar foto’s van de Sint Jan de Doperkerk in Waalwijk. Naar aanleiding van die foto’s hoorde ik dat sommige mensen, die hem vanaf de A59 vaak gezien hebben, maar verder nog nooit de afslag ‘Wolluk’ genomen hebben, altijd gedacht hebben dat het een moskee is. Niet zo’n gekke gedachte, met die in totaal negentien koepels en koepeltjes en die slanke toren, die inderdaad veel weg heeft van een minaret.
Afgelopen week twee keer – vanwege ochtend- en avondzon – keer naar Waalwijk geweest met de groothoek, gecombineerd met een privé fotoshoot in Haarsteeg.
Ik zal overigens nog een keer terug moeten, op een zondag naar de mis, want het hek tussen voorportaal en kerk was afgesloten, en het interieur lijkt me ook de moeite waard. De Sint Jan de Doperkerk is getekend door Hendrik Willem Valk (Elst, 18 november 1886 – ‘s-Hertogenbosch, 29 juli 1973). Zoals Frank Toeset me vorig jaar liet weten: ‘Super interessante kerk, de achtkantige plattegrond is een citaat van de Basilica di San Vitale in Ravenna. Een van de mooiste kerken die ik ooit heb bezocht, vanwege de prachtige mozaïeken. De rest van het exterieur is geïnspireerd door de Aya Sophia, de katholieke kerk die daarna moskee werd. Overigens nu een museum en op de UNESCO lijst. Ook een zeer indrukwekkend bouwwerk, vooral door z’n omvang’.
Voormalig Raadhuis Waalwijk van Alexander Kropholler (Amsterdam, 26 juli 1881 – Wassenaar, 17 mei 1973) ook even mee gepikt, volgens Frank een van de meest onderschatte Nederlandse architecten.

Fotoalbum en reacties: Facebook.com/leon.krijnen
Meer foto’s op Google Photos: Sint Jan de Doper Waalwijk
Wiki: Sint Jan de Doperkerk
Wiki: Hendrik Willem Valk
Wiki: Alexander Kropholler

Sint Jan de Doper Waalwijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.