Krijnen.Com Krijnen.Com

NAC – Ajax, 1973

Ik zocht eigenlijk alleen maar een foto van de vandaag overleden Barry Hulshof als speler, van Ajax, bij NAC. Die heb ik gevonden, van de NAC – Ajax van 16 september 1973, en dat was kennelijk een beladen wedstrijd. NAC verloor met 2-3, en dat lag volgens heel Breda – de Amsterdammers dachten er destijds ongetwijfeld anders over – de schuld van één man: scheidsrechter Henk Pijper.

Supporters over de rooie, charges van de politie te paard en in Volkswagenbussen, gesmijt, gespuug, geschop en gevloek. Pijper en zijn twee grensrechters moesten het veld onder politiebegeleiding rennend oversteken en werden daar in een Politie Kever gepropt en met piepende banden afgevoerd. De arme Kever, die er niets aan kon doen, liep een paar deuken op, en het bleef nog lang onrustig rond de Beatrixstraat en de Cordial.

De andere foto’s van Hulshof, en het grote Ajax van begin jaren zeventig, werden in het Mastbos gemaakt. Zoals wel vaker sloeg Ajax, en soms ook PSV en Feyenoord, een trainingskamp in Breda op, voorgaand aan een Europacup duel.

Deze foto’s zijn van dinsdag 12 november 1974. Een dag later verloor Ajax in de Europa Cup 3 in De Bosuil in Deurne met 2-1 van Royal Antwerp FC. Hulshof speelde niet, Geels scoorde, Ajax ging door, want veertien dagen eerder met 1-0 gewonnen.

Alle foto’s zijn van Johan van Gurp, Dagblad De Stem, Stadsarchief Breda. Ik heb ze niet allemaal gepakt, maar ze zijn gemakkelijk te vinden op deze twee data:

Beeldbank Stadsarchief: NAC – Ajax 16, zondag 16 september 1973
Beeldbank Stadsarchief: Trainingskamp Ajax, dinsdag 12 november 1974
BN De Stem: Barry Hulshof overleden
Post: op Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.