Krijnen.Com Krijnen.Com

De Beyerd Blues

Opgegraven bij de voorjaarsopruiming: De EP op LP formaat van de onsterfelijke Beyerd Blues van Joep Peeters, met daarin het jubileumboek van de eerste tien Belgische Bierweken in Café De Beyerd, van 1976 tot en met 1985.
Joep was de tekstschrijver, zanger, pianist en af en toe ook toeteraar van, zoals ze zich op de hoes noemden, Ensemble Speeldrift, voorheen de Black Mollies, met medewerking van Gemengd Dames en Herenkoor(m/v) De Klepels.
Op de EP op de A-kant ‘Uit de weg, want ik moet weer overgeven, (kijk d’r komen allemaal harde stukskes mee)’, en De Klos, op de B-kant de Beyerd Blues en het Slavenkoor.
Prachtige muziek, mooie herinneringen, ook al omdat ik een van de 15 uitverkorenen was die mee mochten naar de studio ergens in West-Brabant om in het achtergrondkoor wat refreintjes mee mochten zingen. Vraag me niet waarom, want ik heb niet de illusie dat ik een betere stem heb dan Jac Friet. Die werd tot op het bot beledigd door de producer, die na de eerste tak de schoonmaker van De Beyerd verzocht om de zaal te verlaten omdat zijn krasse gekraai, uit maat en toon het, volledige koor overstemde.
Het verhaal over hoe die plaat tot stand gekomen is staat hier op de pagina’s 20 en 21. En waarom er enkele termen die we altijd zo keihard meezongen en nu nog steeds zingen, op de opname tot Algemeen Beschaafd Bredaas gefatsoeneerd zijn.
Heel mooi hoor, dat boekje, met alle herinneringen aan die eerste tien jaar. Godnondeju, wat worden we oud, over twee jaar de 45e editie.
Enige weemoed; ik vraag me af wie er van die eerste Zilveren Frieten in de categorie brouwers en leveranciers er nog leven. Madame Blanquart was er een paar maanden geleden in ieder geval nog, in de negentig, geen idee hoe het Maurice Heyvart, Pierre Celis, Fons Sterkens, Marcel Crombé en Philip Lefevbre de afgelopen vier decennia verder vergaan is.
Veel foto’s uit de begintijd van de Bierweek, met nog meer mooie herinneringen. Aan het jankende orgel achter het biljart. Aan het rikconcours dat sinds jaar en dag op de tweede zondag van september tot en met april gespeeld werd, maar in oktober altijd op de eerste zondag van de Bierweek. Aan de voetbalwedstrijden tegen Café Skalden uit Hoogstraten, aan de Mosselavonden, de bierproefwedstrijden, de Antwerpse Avonden, en de Breugeliaanse Geuzeavonden.
Ik heb even op Spotify gekeken, want ik heb geen draaitafel meer. Daar is wel het een en ander van Joep te vinden maar niet De Beyerd Blues. Wel ‘Elvis Anders’, maar de BB niet. Ga dat eens gauw regelen, Joep!
En een dikke proost op Piet, die we in januari 2019 kwijt geraakt zijn en zonder wie de Belze Bierweek er nooit geweest zou zijn.

Beyerd Blues: Facebook

Boekje: op Facebook

Boekje: op Google Photos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.