Krijnen.Com Krijnen.Com

La Belle Americaine

Ik ben altijd gek geweest van Louis de Funès, heb me altijd kostelijk geamuseerd met zijn kolderieke films. Dat begon in 1966 met ‘La Grande Vadrouille’, en daarna is het nooit meer over gegaan. Maar de aanstekelijke kleine driftkikker is vanaf 1945 in meer dan 130 films nadrukkelijke aanwezig geweest, zodat ik er veel meer niet dan wel gezien heb. Deze auto speelde een hoofdrol in een van de blockbusters die ik nog eens moet bekijken; ‘La Belle Americaine’. De ster van de film is deze Cadillac Cabrio, die volgens de foto-archieven op donderdag 22 februari 1962 vanaf Schiphol een rondje door Haarlem en Amsterdam reed. Le Roy Louis was er niet bij in 1962, maar wel zijn regisseur Robert Dhery, met echtgenote en actrice Colette Brosset. Dat was een jaar na de premiere, ik lees ergens dat Dhery (in 2004 overleden) maar eens kwam kijken waarom zijn film zo’n succes was in Nederland, waar hij op dat moment al tien weken volle zalen trok, en uiteindelijk drie maanden in de roulatie zou blijven. Wat ik van recensies heb kunnen vinden, allemaal lovend, van Dagblad De Stem tot en met de Telegraaf, Volkskant en Parool – al werd de Cadillacj in minstens één krant een Oldsmobile genoemd.
In ‘La belle Americaine’ – met een piepjonge Bourvil – gaat de opbrengst van de Cadillac van een overleden bankier naar zijn minnares. Dat zint de bedrogen weduwe niet, die de auto voor een spotprijsje probeert te verkopen aan een arbeidersgezin.
Mooie verhaal, met een ongetwijfeld klassiek aanstekelijke De Funès, maar ik vraag me af wat er allemaal klopt aan de bijschriften bij deze foto’s in het Nationaal Archief, Anefo, ANP en Spaarnestad. De kleur is niet te zien op de zwart wit foto’s, in de film is ie iets lichtgeels. Zou de originele Caddy uit de film zijn, of was het een Nederlandse auto? Door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) – of de voorloper daarvan misschien vaker uit de kast gehaald is om iets te promoveren. En er voor deze gelegenheid het originele Franse kenteken uit de film (664 1K Z75, Parijs, 961) er op geschroefd? Bij de RDW staan er nog bijna 100 Cadillacs op kenteken uit de jaren vijftig, zo te zien allemaal later geïmporteerd.
Hoe dan ook, in 1965 speelde er weer een Cadillac een hoofdrol naast Louis de Funès, nu in ‘Le Corniaud’ in Nederlands ‘De Eend en de Cadillac’. Die heb ik wel een paar keer gezien, en ik ga er nog eens bij lachen. Maar dat was een nieuwere Caddy, met het kenteken 8-22139. Die film, weer met Bourvil, was bedoeld als opwarmertje voor de wereldwijde hit van een jaar later, ‘La Grande Vadrouille’, maar trok ook 11 miljoen kijkers.
En zoals te doen gebruikelijk, met alle auto’s die ooit een rol gespeeld hebben in een film: decennia later blijven ze op veilingen en in advertenties opduiken, met hetzelfde kenteken, en het predikaat ‘Uniek’!, en ‘Met certificaat’!
Als u even naar Google gaat: korte en langere fragmenten uit beide films.
Post: op Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.