Twee mooie serie foto’s in en van het pand Haagsemarkt 23, Princenhage, Breda, in verschillende archieven ook gespeld als ‘Haagse Markt’ ‘Haagsche Markt en ‘Haagschemarkt’.
Afkomstig uit de beeldbank van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en uit de beeldbank van het Bredase Stadsarchief, waarbij een of meerder foto’s in beide collecties opduiken.
De interieurfoto’s zonder mensen, en een paar van buiten, komen uit de camera van van Gerard Dukker, op wiens naam bij de Rijksdienst bijna 110.000 foto’s getagd zijn. Goede fotograaf, met die oude techniek, altijd haarscherp, altijd helder, altijd mooie lichtval. De andere serie komt uit het Stadsarchief.
Anno 2021 staat er in sierlijke letters ‘Princenpoort’ boven de monumentale voordeur van nummer 23, maar die naam is in het Stadsarchief nergens te vinden. Het lijkt erop dat er geen enkele historische basis voor die naam is, en dat ie de huidige eigenaar er gewoon voor gekozen heeft omdat ie lekker bekt, en daar volgens hem op zijn plaats is. Ook in de beschrijving van het prachtige pand bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontbreekt iedere verwijzing naar de naam ‘Princenpoort, net als in de database van álle rijks- en gemeentelijke monumenten in Nederland. Dat had ik niet verwacht, dat de naam ‘Princenpoort’ in héél Nederland niet voor zou komen. Want het lijkt een nogal voor de hand liggende naam, minstens passend bij één van de duizenden monumenten in Nederland, in combinatie met de Oranjes en Nassaus, of de andere honderden adellijke geslachten.
De foto’s van Dukker zijn gemaakt in augustus 1967, de serie van de opening van de expositie ‘Het Verleden van Princenhage’ op zaterdag 10 september 1966 door wijlen Ben Speekenbrink voor Dagblad De Stem. Die expo liep er maar een week, tot en met vrijdag de 16e.
Stadsarchivaris Dr. F.A. (Frans) Brekelmans leidde waarnemend burgemeester J.A. Meijs en diens echtgenote rond op de tentoonstelling. Jan Meijs was waarnemend burgemeester in de periode tussen het vertrek van de wegens speculatie met grond in opspraak geraakte en opgestapte Robert Geuljans en de benoeming van Willem Merckx.
Een foto van de gevel van Haagsemarkt 23 is gemaakt door Simon Schonck, Stadsarchief Breda, het ongeveer honderd jaar oude glasnegatief van het hele pand is gemaakt door de Firma Schreurs, voorheen Stutz, Stadsarchief Breda.
Laatste beschrijving van het pand (19 november 2020) in het Rijksmonumentenregister: ‘Huis met gepleisterde classicistische voorgevel uit plm 1830, uitspringende middentravee met Ionische zuilen en hoofdgestel boven de deur, houten deur- en vensterkozijnen en een houten kroonlijst op klossen. Mooi gesneden bovenlicht, twee schoorstenen met windvanen op het dwarse zadeldak. Stoeppalen met kettingen. Nog geheel woonhuis’.
Klik: Fotoalbum op Facebook
Wat leuk om oude foto’s van Haagse Markt 23 te zien! Wij hebben daar gewoond van 1971 tot 2000. De huidige eigenaar dhr. Roobol heeft de naam Princenhof zelf bedacht. Hij houdt daar kantoor en bewoont het pand ernaast (nr. 21).
De grote foto van de voorgevel bovenaan staat in spiegelbeeld. In het echt staat nr. 21 met bijbehorend zijpoortje links van nr. 23, en de bel van nr. 23 zit rechts (op de foto zit ie links).