Krijnen.Com Krijnen.Com

Het afscheid van de Beatrixstraat

Vandaag 25 jaar geleden, op zondag 28 april 1996, speelde NAC tegen Feyenoord (0-3, doelpunten Rob Maas, Orlando Trustfull en Ronald Koeman) de laatste wedstrijd aan de Beatrixstraat. Het was me eigenlijk ontgaan, terwijl die datum me wel om een hele andere reden te binnen geschoten was – zie aan het eind van dit stukkie.
Maar gisteren kwam ik bij Albert Heijn aan de Ginnekenweg toevallig Johan van Gurp, en die zei wat ie wel vaker tegen me zegt; ‘ik heb nog wel iets leuks voor je’.
Dit dus, de allerlaatste wedstrijd van NAC aan de Beatrix, die samen viel met het afscheid van Ton Lokhoff. Plus nog een batch foto’s van het officiële afscheid van het oude stadion, op zondagavond 12 mei. Johan: ‘Met een afscheidswedstrijd tussen een selectie met oud NAC-spelers en NAC 1. Meteen na die wedstrijd kwamen er tijdens het vuurwerk tientallen supporters en hooligans het veld op die meteen aan de sloop begonnen’.
Johan van Gurp was tussen 1970 en 1996 aan de Beatrixstraat ruim 300 keer de fotograaf van dienst voor Dagblad De Stem en BN De Stem.
‘Meestal zat ik naast naast de goal van de tegenpartij. Maar voor voor die laatste historische wedstrijd koos ik ervoor om het stadion tijdens het begin van de wedstrijd vanuit een Cessna te fotograferen, zodat ik ook de tientallen containers zichtbaar kon maken die de dagen daarvoor rond het stadion waren geplaatst om de hooligans buiten de poort te houden. Volgens het vliegplan plan cirkelde ik rond de klok van half drie enkele minuten boven de Beatrixstraat om daarna weer vliegensvlug terug te keren naar Seppe’.
Om half vier was ie, met beide benen op de grond weer terug aan de Beatrixstraat, op tijd voor de tweede helft. En niet meer luchtziek, neem ik aan, want daar had ie nogal last van. Ik heb drie keer met hem in een klein vliegtuigje gezeten, waaronder één keer in Australië, en al die keren zat ie tussen het fotograferen door met een kotszakje op schoot.
‘Bij het begin van de tweede helft maakte ik eerst nog een foto vanaf de achterkant van de Beatrixtribune plus een overzicht vanaf diezelfde staantribune voordat ik naar het veld vertrok waar ik nog enkele actiefoto’s kon maken. En natuurlijk, meteen na de wedstrijd, het afscheidsrondje van de NAC-spelers, met Ton Lokhoff die als 36-jarige op die dag zijn voetbalcarrière beëindigde’.
Ruim veertien dagen later, na het officiële afscheid van het oude stadion, begon Stolwerk op maandagmorgen 13 mei met de sloop. Ook die werd de dagen daarop uitgebreid gedocumenteerd door Van Gurp. ‘Ik ging iedere dag even kijken, maar het ging razendsnel. Binnen vier weken was het gepiept, en werd het terrein bouwrijp opgeleverd’.

Port Arthur

Voor Australië, en voor ons, was die zondag om een hele andere reden een hele bizarre. We waren net een paar weken terug van twee maanden Australië, waar we die keer tussendoor ook op Tasmania geweest waren. Fantastische herinneringen aan een prachtig eiland, anderhalf keer zo groot als Nederland, met een half miljoen inwoners. We hadden er veertien dagen in een toen al 20 jaar oude rode gehuurde Kever rond gereden.
Waar we uiteraard ook Port Arthur bezocht hadden, de voormalige Britse strafkolonie, van 1833 tot 1877 voor enkele duizenden verbannelingen en veroordeelden de hel op aarde. Op 28 april 1996 schoot de zwakbegaafde Martin Bryant daar 35 mensen dood, terwijl er 23 gewond raakten, van wie er een aantal levenslang gehandicapt zouden blijven. Terwijl NAC de laatste thuiswedstrijd aan de Beatrixstraat speelde, hing ik de hele dag aan dat nog vrij prille internet, en belde met onze Australische vrienden.

| Fotoalbums: | Facebook: /LeonKrijnen | Facebook: /Breda | Facebook: /OudBreda | Google Photos: Afscheid Beatrixstraat |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.