Lang was het een garagebedrijf met een showroom en een benzinepomp voor de deur. Nu wordt Ginnekenweg 92-94 weer hersteld. (update, oorspronkelijk artikel 09 juni 2015)
Het was afgelopen vrijdagavond voor eigenaar, sloper en ontwikkelaar even nerveus nagelbijten op de hoek van de Ginnekenweg en de Komeetstraat, maar de monumentale gevels van nummer 92 en 94 gaven geen krimp in de storm. De panden, waar onderin decennialang autobedrijf Van Riel mét benzinepomp gevestigd was, waren vrijdag vrijwel tot op het bouwrijpe maaiveld gesloopt toen de storm zich aankondigde.
De uitvoerder was gisteren erg tevreden over de stalen constructie die de afgelopen weken door bouwbedrijf Borrenbergs uit Luyksgestel is aangebracht om de gevel overeind te houden. De aan elkaar gelaste en gedraaide stalen balken en schoren zijn verzwaard met tonnen extra gewicht, in grote zakken. „Vrijdag waren we bijna klaar met de sloop van de achterkant toen de storm losbarstte. De gevel werd vanaf dat moment alleen nog maar door het raamwerk rechtop gehouden. Die test hebben we glansrijk doorstaan. Er is niks af- of omgewaaid.”
De steunen blijven staan tot de gevels gerenoveerd en verbonden zijn met de nieuwbouw erachter. De gevels worden in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Ook de onderste helft, ooit doorbroken voor de garage-ingangen. „De gipsen en hardstenen ornamenten die nu nog op de gevel zitten, proberen we te behouden. Als ze sneuvelen – er ontbreekt er overigens al een – dan zullen ze opnieuw vervaardigd worden.”
Achter de monumentale gevels verrijzen appartementen. De eigenaar van de panden is de buurman, advocaat Hans Hertoghs. De architect is Richard van der Velden uit Chaam. „We zijn bijna klaar met de sloopwerkzaamheden”, aldus Van der Velden. „Volgende week beginnen we met de opbouw. Achter de oude voorgevel komt nieuwbouw. Er komen vier appartementen met erachter parkeergelegenheid voor de bewoners. Het is de bedoeling dat we eind dit jaar met de werkzaamheden klaar zijn.”
Advocaat en eigenaar Hertoghs komt in een van de appartementen te wonen. De bestemming van de panden is de afgelopen jaren in bestuurlijk Breda meermalen onderwerp van gesprek geweest in verschillende commissies en in de raad zelf. Daarin werd destijds nogal gesteggeld over de mogelijke bestemming, met voors en tegen als het om kantoor, winkels of alleen maar woningbouw ging.
Gaande de crisis zat de tijd ook niet mee, maar uiteindelijk werd begin januari de omgevingsvergunning aangepast. Mét behoud van de monumentale gevel. Van der Velden: „We zijn blij dat we een rotte kies kunnen vullen. De panden waren echt in superslechte staat. Omwonenden zijn heel positief.”