Krijnen.Com Krijnen.Com

De twee eenzame fietsers

Vaste prik aan de Pottenbakkersstraat in Etten-Leur: als er wat te doen is worden de twee eenzame aluminium fietsers van kunstenaar Tijmen Smit aangekleed door anonieme grappenmakers.

De fietsers rijden van elkaar weg, verbonden door ongeveer driehonderd meter sierlijk gekruld hekwerk tussen dat onderbroken is door de Klompenmakersstraat en enkele opritten. De ene fietser staat bij de rotonde aan de Lange Brugstraat, zijn maat voor de deur van het hoofdkantoor van Meyer Beheer.

De twee coureurs zijn, nadat ze zijn op 20 september 2013 door wethouder Jan van Hal zijn ingezegend, nu enkele tientallen keren opgeleukt. Ze zijn door de creatieve practical jokers met Kerst als kerstmannen verkleed, met carnaval als prinsen, met Pasen als hazen, met Koningsdag als Willem Alexander, en tijdens eerdere WK’s en EK’s als Oranje supporters voor Oranje. Het EK is bezig dus ik ben er maar eens even langs gereden, en jawel . . .

In de mooie zomers van de afgelopen jaren droegen ze allebei een bikini, met zwemvliezen, en een duikbril met snorkel, terwijl er eentje een surfplank op het stuur had. Met Halloween, afijn, u snapt het, waren ze angstaanjagend.

Ik heb me altijd afgevraagd of Laurens Meyer en zijn werknemers, er iets mee te maken hebben. Of dat het toeval is dat de westelijke fietser pal bij zijn hoofdkantoor voor de deur staat.

Het aan en uitkleden gebeurt altijd met de nodige voorzichtigheid; er is nog nooit iets beschadigd aan de twee fietsers. Als desbetreffend evenement, het thema voor de verkleedpartij een gepasseerd station is worden ze weer spic and span achtergelaten.

In het het 300 meter lange hekwerk gaapt wel een gat van een meter of twintig. Op zondagavond 29 november 2020 vloog er een auto doorheen, die in de sloot achter het hek belandde en in brand vloog. Bijna zeven maanden later is het nog niet gerepareerd. Zal wel goed komen, misschien voor de eerstvolgende verkleedpartij.

| Facebook: Twee eenzame fietsers | Google Photos: Twee eenzame fietsers |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.