Krijnen.Com Krijnen.Com

Comedy Capers op de KMA

Deze foto’s heb ik in 2017 al eens gepost, maar ik zie dat ik toen vergeten ben om ze te sharen, en inmiddels heb ik ook een video ontdekt in het archief van Beeld en Geluid.

Twintig Rotterdamse Comedy Capers leven zich lekker uit op de Parade op de KMA, op zaterdag 30 augustus 1952. Breda bestond 700 jaar, en dat werd de hele zomer gevierd. Na een trieste lente, door het onverwachte overlijden van burgemeester Claudius Prinsen, op 17 maart. In juni bracht de complete Koninklijke familie een bezoek aan de feestende stad, waarbij ze werden verwelkomd door gemeentesecretaris en waarnemend burgemeester Mr. Ph.I.E. van Woensel.

Mooie demo op het voorplein van de KMA, op de achtergrond de Academiesingel. Met 9 solo motoren en 11 stuks met een zijspan, waaronder een aantal Harley Davidson Liberators.

Hoogtepunt: de bijrijder van het zijspan die al rijdend het wiel van de bak eraf draait en laat vallen, waarna de twee acrobaten schuin een rondje draaien, om het wiel er nog steeds al rijdend weer op te pakken en er weer op te zetten.

De YouTube video op het kanaal van Beeld en Geluid is van 1948. Het is een reportage die in Rotterdam gemaakt is, over motorkorps, en waarin ze ook de stunts van de foto’s van 1952 worden uitgehaald, zoals het al rijdend verwisselen van een wiel van het zijspan. De maker van de foto’s is onbekend. Daarom staan ze in het Bredase Stadsarchief helaas achter een slotje, maar ze zijn elders op internet nog wel te vinden.


| Facebook: /LeonKrijnen | Facebook: /Breda | Facebook: /OudBreda | Video: Beeld en Geluid |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.