Krijnen.Com Krijnen.Com

Dagblad De Stem in 1978

Ben Steffen, een van de fotografen in vaste dienst van Dagblad De Stem, heeft op dinsdag 10 januari 1978 deze foto’s gemaakt van het productieproces van Dagblad De Stem. In actie aan de Reigerstraat en het Kasteelplein de redactie, de dictafonist, de technische werkvoorbereiding, de advertentieopmaak, de fotozetters en de belichting, de telexen, de foto-ontvangers, de typemachines, de drukkers en de persen, en uiteindelijk de distributie en de bezorger.

Voor mij allemaal heel herkenbaar, dat warme bad waar ik negen maanden later, op 1 september in terecht zou komen. Ik heb dus nog een mooi stuk historie van ruim twee jaar meegekregen van de geschiedenis van Dagblad De Stem aan de Reigerstraat, tot we op zaterdag 17 oktober 1980 naar het Spinveld verhuisden. De voornaamste reden voor die verhuizing; de voor het voortbestaan benodigde nieuwe drukpersen pasten niet meer in de oude drukkerij.

Verder was het altijd gedonder met de vrachtwagens met de rollen papier, die op de heenweg wel eens klem kwamen te zitten in de Kraanstraat of Cingelstraat, en op de terugweg in de Catharina- of de Reigerstraat.
De redactie werkte in 1978 nog met typemachines, pas na de verhuizing zouden wij aan de slag gaan met het Harris mainframe systeem met die groene letters.

Wat betreft liepen de grafici in 1976 voor de op de redacteuren; in 1976 werd al overgestapt van loodzetten naar fotozetten. Dus zie je op deze foto’s al verschillende soorten computers, toetsenborden en door computers aangestuurde belichtingsapparaten.

Warme herinneringen; dat je maar een paar stappen hoefde te doen van de voordeur naar de stamkroeg. Voor de oude lichting van toen was dat vooral De Vrachtwagen op de Havermarkt, en Het Voske op de Grote Markt. Wij, de jongere starters en stagiaires, gingen naar De Beyerd of naar De Bommel, die toen nog De Kroeg of Het Buitenbeentje heette. Na een avonddienst lonkte uiteraard Het Klapcot.

Het laatste jaar dat we met de redactie in de Reigerstraat zaten, was De Graanbeurs beneden ons al café en disco geworden. Op vrijdagavond kwamen de rook en de decibellen door de reten in de vloer omhoog, en belden we naar beneden met verzoeknummers, die dan keurig gedraaid werden.

Bladeren door deze foto’s wekt heimwee op, naar die geweldige werkgever, naar die net zo gezellige als rommelige hoeken en hokjes, zaaltjes en kamers, in die verzameling oude panden, aan elkaar geknoopt met overloopjes en allerlei trappen en trapjes.

Anno 2021 zou de brandweer waarschijnlijk het pand onmiddellijk sluiten en met witgele linten afsluiten vanwege brand- en instortingsgevaar. Heimwee ook naar hen, die er niet meer zijn, redacteuren, verslaggevers, de collega’s van andere afdelingen. Gelukkig zie ik er ook nog veel die nog steeds onder ons zijn.

Van Ben Steffen, die altijd in Roosendaal gewoond heeft, en vooral voor de westelijke edities van Dagblad De Stem werkte, zijn ruim 44.000 foto’s opgenomen in de beeldbank van het West-Brabants Archief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.