Krijnen.Com Krijnen.Com

De Arenden op het Pools Monument

Deze foto van de arenden op het Pools monument kende ik nog niet. Ik kwam hem toevallig tegen in de Beeldbank van het Noord Hollands Archief, in de collectie van Fotopersburo De Boer. Opgericht in 1945 door Cees de Boer.

Later voortgezet door zijn zoon Foppe, wiens broer, de vorig jaar april overleden Dick de Boer, vanaf 1969 vanuit Bergen op Zoom voor Dagblad De Stem en BN De Stem zou werken.

De collectie van Fotopersburo De Boer omvat meer dan twee miljoen negatieven, waarvan er nu ruim 200.000 in de Noord Hollandse Beeldbank door te spitten zijn.De twee Arenden – de Poolse winnaar boven, de Duitse verliezer onder – staan hier voor de deur van bronsgieterij Binder aan de Duinlustweg in Overveen.

We kunnen concluderen dat ze kort na het maken van dit glasnegatief (3832 × 4302) naar Breda gebracht zijn. Want de datering is ‘oktober 1949’, en het monument is op 29 oktober 1949 onthuld op de plaats waar het nu al ruim 72 jaar staat: in het Wilhelminapark in Breda. Bij de onthulling, met een groot aantal van zijn mede bevrijders, Generaal Stanisław Maczek, die een toespraak hield. Het beeld is van de hand van Bon Ingen Housz (1881-1953).

De collectie De Boer bestaat uit ongeveer 2.000.000 kleinbeeld opnames (1960-2004), 65.000 6×6 rolfilms, 40.000 vlakfilms en 6.000 glasnegatieven.

In de loop der jaren is het fotopersbureau ook bekend geweest als: Fotopersbureau C. De Boer, United Photo’s, United Photos De Boer, UP De Boer en Fotoburo De Boer. Voor zover bekend zijn de volgende fotografen er werkzaam geweest: Cees de Boer, Poppe de Boer, Arthur Bastiaanse, Marisa Beretta, Milan de Bie, Gerald van Daalen, Cynthia van Dijke, Jur Engelchor, Edwin Heeremans, Rob Hendriks, Bart Homburg, Nils van Houts, Frans Jongen, Simon Keesman, Olaf Kraak, Theo Kubauch (Kampa), Jerry Lampen, Frans van der Linde, Robin van Lonkhuyzen, Rick Nederstigt, Pieter van Parreeren, Ron Pichel, Michel Schnater, Babette Stapel, Fred Steenman, Koen Suyk, Marco de Swart, Willem ten Veldhuys en Paul Vreeker.

| Klik: foto’s van het Pools Monument in de Beeldbank van Stadsarchief Breda | Facebook: De Arenden op het Pools Monument |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.