Op vrijdag 17 april 1970 genoot een trio Engels sprekende nonnen op de Grote Markt in Breda van een schepijsje. Het waren actrices, leden van de cast van ‘Puppet on a Chain‘. Geregisseerd door Geoffrey Reeve, met in de hoofdrollen Sven-Bertil Taube, Barbara Parkins and Alexander Knox. Het was de verfilming van de gelijknamige bestseller van Alistair MacLean. Alle thrillers van MacLean waren dat in die jaren, en door de verfilming van ‘The Guns of Navarone’ was hij wereldberoemd en een man in bonus. Barbara Perkins was toen ook wereldberoemd in heel Nederland, maar dan als Betty Anderson in Peyton Place.
Ik kan me vaag herinneren dat ik de film, die in Duitsland onder de titel ‘Die Ratten von Amsterdam’ uitgebracht werd, een of twee keer gezien heb. Waarschijnlijk een keer in het Grand of het Luxor, en later nog een keer in de herhaling op de beeldbuis.
De film speelt in Los Angeles, Groot Brittannië en Nederland. Sleutelwoorden: misdaad, drugs, moord en doodslag, achtervolgingen.
De 8 minuten durende achtervolging per speedboot door de Amsterdamse grachten inspireerde een soort van remake in de James Bond Live and Let Die, en de lange achtervolging in Amsterdamned.
In Nederland werd ook nog gefilmd op het Muiderslot, waar Barbara Parkins belaagd werd door met rieken gewapende vissersvrouwen in Volendamse klederdracht. Zo spannend werd het geloof niet op het Bredase Begijnhof, maar welke in Breda opgenomen scènes de film ook haalden, geen idee. Daarvoor zou ik de film nog eens een keer moeten bekijken. De afgelopen tijd heb ik via Google Play en Amazon Prime een paar klassiekers uit de jaren zestig en zeventig opnieuw bekeken, die als bonus met verbluffend resultaat digitaal opgepoetst waren.
Het voor de hand liggende plan om de nonnen op Begijnhof in Mokum te filmen werd geblokkeerd door de portier van het Begijnhof, tevens de koster van de kapel, Johannes Jacobus van Ballegoy.
Volgens een van de nonnen had een Duitse filmploeg een jaar eerder voor een pornografische film opnamen op het Begijnhof gemaakt. Dat werd overigens ontkend door Johannes Jacobus, in De Telegraaf ‘de enige haan tussen 130 kippen’ genoemd, maar filmploegen kwamen er niet meer in, in zijn kippenhok.
‘Toen ik hier drie jaar geleden kwam liep iedereen maar te filmen. De oude dames konden gewoon hun huisje niet meer uit! Ze liepen dwars door de tuintjes en belden gewoon aan met de vraag of ze zich even mochten verkleden. Dus geen gefilm meer. En ik denk dat ze er in Breda ook wel gauw genoeg van zullen krijgen als er elke week zo’n filmploeg komt’.
Voor zover ik na heb kunnen gaan heeft het gefilm in Breda maar één dag in beslag genomen, en heeft het ook niet tot al te veel problemen geleid. Al werden er volgens Dagblad De Stem enkele trouwstoeten die naar het kapelletje op wilden rukken, tegengehouden met de kreet ‘Stilte, opname’.
Opnamen van die opnames heeft Johan van Gurp die dag niet gemaakt. Op één foto zien we drie nonnen tegen een huisje op het hof zitten, terwijl de rechts haar mascara bijwerkt. Misschien mocht ie verder geen opnamen maken, en had ie gewoon mazzel dat enkele nonnen op die mooie voorjaarsdag zin in een ijsje hadden. Op een foto in de krant staan Barbara Perkins en Alistair MacLean op het Begijnhof, maar die foto kan ik nergens vinden.
Over de ijscoman op de foto twijfelde ik aanvankelijk. Dat is niet Vittorio Barel van La Capri aan de Baronielaan. Die stond altijd bij de ingang van het Valkenberg, aan de kant van de Emmastraat, waar hij in augustus 1999 in het harnas gestorven is. Dan zal het Luigi Battaglion van La Venezia aan de Eindstraat zijn. Wie er ook op staat, zijn kuif net vaag herkenbaar, half verborgen achter een paar klanten, is kaasboer Jac Hennekam.
Of die twee agenten ook acteurs waren, of twee echte Bredase ‘kleppen’, geen idee, maar wie weet worden ze hier herkend door een paar collega oud dienders.
| Facebook: /Leon Krijnen | Facebook: /OudBreda | Facebook: /Breda |