Tot vorig jaar april was het heerlijk simpel om een misstand even snel te melden bij de gemeente Breda. Zag je ergens een rotzooi waar zelfs de ratten geen brood meer van lustten, dan maakte je een foto en stuurde je die via WhatsApp die naar het nummer dat de gemeente daarvoor herhaaldelijk luid en duidelijk gecommuniceerd had. Of via Messenger naar het profiel van de gemeente, en ook dat werkte perfect.
Fluitje van een cent, je hoefde er eigenlijk niet eens iets bij te zetten, want de lokatie ging vanzelf mee met de foto. Dat deed ik desondanks altijd, adres erbij, vriendelijke groeten, graag gedaan. Je kreeg een bedankje terug, en je had het idee dat er iets van contact was dat tot resultaat leidde. Wat hier aan de overkant van de 4Winden ook altijd zo was, als de containers weer eens uitpuilden, werd het na zo’n appie binnen de kortste keren opgeruimd.
Maar ja, ‘waarom makkelijk als het moeilijker kan’, dacht er kennelijk iemand op het stadskantoor. Dus kreeg ik vorig jaar april, in plaats van een bedankje, en de belofte dat het opgelost zou worden, het antwoord – na minstens honderd meldingen van mijn kant, dat deze manier van communiceren voortaan taboe was.
Dat ik de BeterBuiten App diende te gebruiken, of een formulier op de website van de gemeente Breda in moest vullen.
Nou ben ik qua technische vooruitgang de beroerdste niet, dus maar eens even gekeken naar die twee opgelegde methodes.
Die zijn allebei niks, vergeleken met het zo simpele appje van weleer.
Eerste de Beter Buiten App. Op zich goed werkbaar, maar met één heel groot nadeel: je kan er geen foto uit je library mee uploaden. Via WhatsApp kon ik een foto, die ik eerder op de dag in het voorbijgaan geschoten had, later verzenden, als ik even tijd had.
Soms zie je iets vanuit de auto. Even stoppen om vanuit het raam een foto te maken gaat dan nog wel. Maar je gaat niet iedere keer aan de kant staan om je bericht te tikken en de velden in te vullen. Fiets of te voet, idem dito, al is het alleen maar vanwege de stromende regen.
Maar ook al schijnt de zon straks misschien weer eens, ik heb geen zin om in de rotzooi bij een aantal overlopende containers en plein publique op mijn iPhone te gaan staan tikken. Al was het maar omdat er straten in Breda zijn, waar ze dan beginnen te roepen dat je op moet rotten en met je poten en je camera van hun rotzooi af moet blijven.
De enige workaround die ik kan verzinnen is een foto maken, die automatisch naar mijn Google One gaat, en thuis een foto van het scherm van mijn iMac maken. In 2022! Dat moet en kan beter, het is wat mij er dit moment vaak van weerhoudt om een melding te doen.
Misschien zie ik iets over het hoofd, maar dat zou ik dan graag horen. Vorig jaar de vraag naar info@buitenbeter.nl gemaild, en nu ook weer, geen reactie gehad. Laten we hopen dat de meldingen daar beter behandeld worden, en ook niet in een zwart gat belanden.
De andere optie die de gemeente voorschrijft is op de Bredase website naar www.breda.nl/melding-maken surfen, op ‘Melden’ klikken, op ‘Overige meldingen klikken’, en vervolgens de velden ‘Wat wilt u melden, Tip: geef bij een kapotte lantaarnpaal ook het paalnummer door’, onder ‘Locatie’ de velden ‘Straatnaam’, ‘Ter hoogte van’, ‘Voeg een foto bij (niet verplicht), invullen, en dan nog eens de velden ‘Naam (niet verplicht)’, ‘E-mail adres’ en ‘Telefoonnummer’, vervolgens al uw gegevens nog eens controleren, en dan uiteindelijk de aangifte te versturen.
Met die bestanden is het ook zoiets, het is 2022, maar de foto’s mogen maar maximaal 10mb zijn, en alleen maar in ‘gif, jpg, jpeg, png, pdf, doc, docx en odt’. Je vraagt je af hoe er in godsnaam in gif gefotografeerd kan worden, en tegenwoordig leveren de meeste iPhones .heic, of RAW af, en dan heb je ook nog dat rare webp van Microsoft.
Maar hoe dan ook, op deze manier ben ik sneller klaar met mijn belastingaangifte dan met een simpele melding naar de Gemeente Breda.
De reden dat ik de deze week weer tegen dit gedoetje opliep is het gele verkeersbord, dat al een paar maanden op de hoek van de 4Windenstraat en de Chassésingel staat, tegenover de Wilhelminasingel. Dat was nodig zolang de Vijverstraat afgesloten op de schop lag, en dat is ie nog steeds.
Inmiddels is ook het Wilhelminapark afgesloten, en kun je de weekmarkt aan de Vijverstraat, die tijdelijk naar het Wilhelminapark verhuisd is, van binnen de Singels alleen nog maar via een ommelandse omweg bereiken. Ik begrijp dat het nodig is, en dat we er op korte termijn allemaal beter van worden. Maar, zoals dat bord er nu staat, is het in ieder geval fout en niet te volgen. Een beter passend bord zou zijn, ‘Terug naar af’, of ‘Zoek het maar uit’.
Dus appte ik deze foto even naar de gemeente, in de verwachting dat daar iemand even de telefoon zou pakken, om vier interne toetsen in de te drukken en de tegen de man van de borden te roepen; ‘Jan, kan je even een bord aan de 4Winden weghalen?’.
Niet dus, na een geautomatiseerde reply krijg ik een paar minuten later de handgetikte mededeling dat dit niet de bedoeling is, enzovoort. Ik tik wat terug, zij tikken wat terug, maar proactief handelen, ho maar.
We zijn inmiddels vier dagen verder, het bord staat er nog steeds en zaterdag staan er weer voetgangers, fietsers, en auto’s met kokende koppen erin, op zoek naar de uitweg uit het doolhof, naar de ingang van de Vijverstraat.
Misschien hebben ze het daar te druk met paarse krokodillen tellen.