Krijnen.Com Krijnen.Com

De geschiedenis van ons huisje

Update: 18 augustus 2022 – oorspronkelijke post 20 juli 2013.
We hebben in het stadsarchief van Breda op l iets leuks ontdekt: de oude adresboeken. Daardoor weten we nu wie de eerste bewoner was van ons huisje in de Van Goorstraat was. Het werd opgeleverd in 1895, samen met de Van Goor 50 en 48, en de 3 huisjes om de hoek in de Vierwinden als één project van een projectonwikkelaar avant le lettre.

Leuk om te weten dat de eerste bewoner de Sergeant der Infanterie H. J. Post Uiterweer was. Die hoefde de Vierwindenstraat alleen maar over te steken om zich aldus kenbaar te maken aan de poort van de toenmalige Chassé kazerne.

De volgende bewoner (in 1900) was de rijksklerk J.F. Hendriks. Het zou zomaar kunnen dat die in het oude belastingkantoor werkte tegenover het Spanjaardsgat, dat witte gebouw met het torentje, waar nu horeca in zit. Het gebouw waar mijn vader in de jaren 50 en 60 ongeveer hetzelfde beroep uitoefende.

De derde bewoner (van 1903 tot 1905) zal iedere morgen langs de binnensingels naar zijn werk gelopen zijn. Want L. J. Heijnemans was de kok van De Koepel, voor niet-Bredanaars: de gevangenis.

Van 1905 tot 1952 waren de bewoners achtereenvolgens de weduwe N. Van Lieshout, de timmerman J. J. de Veth, onderwijzeres H. A. de Veth, stucadoor C. A. van Gils, timmerman L. Smolders, de werkmeester der sigarenfabriek j. van der Velden, nogmaals timmerman L. Smolders, en vervolgens schoenmaker J. H. Kusters.

Vanaf 1952 geen vermeldingen meer in de adresboeken. Toen ik van 2003 tot 2006 het pandje van binnen gesloopt heb en daarna weer opgebouwd heb kwamen er overal restanten van schoenzolen en stukken verrot leer uit de fundamenten. En ook uit de tuin toen de aannemer daar in 2007 ging graven voor de fundamenten van de stenen schuur die er nu staat.

Verder weet ik dat Theo van Soerland in ons huis gewoond heeft. Die kende ik begin jaren ’70 via Pip Wertenbroek. Hij studeere toen psychologie in Amsterdam. Twintig jaar later, in in 1990, is Theo aan aids overleden. Hij was een van de oprichters van de HIV bond in Amsterdam.

De voorlaatste eigenaar van mijn pand ken ik uiteraard ook, want daar kocht ik het op 31 december 1989 van. Hij woonde er niet zelf, maar had het verhuurd aan zijn ex, die er met haar twee zonen woonde.

Tot zover even de Van Goorstraat 52. Omdat er in de straat intussen een levendig aantal Facebook vrienden gevestigd is, komt er ongetwijfeld een vervolg uit andere adressen,

Van mij ook, want tot mijn verassing heb ik mezelf in de beeldarchieven gevonden als de maker van een schilderij in het kader van de manifestatie Creatie Breda, op de Grote Markt, op 25 mei 1968. Daarover later meer.

Link: de adresboeken in het Stadsarchief.

De bovenste foto is van halverwege de renovatie van 2003/2006. Er zit al een nieuw dak en dakkapel op, maar beneden hangt het verlaagde plafond er nog, de ramen zijn nog niet vervangen, de deur is nog niet onder handen genomen. Dorus is nog rood en zwart, die kwam acht jaar later aan de beurt en is nu blauw en zwart, met een nieuw historisch kenteken. De onderste foto is van augustus 2022, na wat reparaties, schuur- en schilderwerk en het aanbrengen van de levensboom in het bovenlicht.

Van Goorstraat 52:

1895 Post Uiterweer, H.J. serg. inf.
1900 Hendriks J.F., rijksklerk
1903 Heijnemans L.J., kok i/d gevangenis
1905 Lieshout, wed. N. van
1911 Veth, J.J. de, timmerman
1916 Veth, H. A.., onderwijzeres
1925 Gils, C.A. van, stucadoor
1928 Smolders L, timmerman
1928 Velden, J. van der, werkmeester sigarenfabriek
1932 Smolders L., timmerman
1947 Kusters, J.H., schoenmaker
1952 idem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.