Krijnen.Com Krijnen.Com

Musee La Fabuloserie

Geweldig: Musee La Fabuloserie in Dicy, Yonne, Bourgogne-Franche-Comté. Anja las er ergens iets over en hoppa, daar moesten we heen. Allerlei gekke, leuke, hilarische, al dan niet amateuristische vormen van kunst met grote en kleine K, van een bonte verzameling autodidacten, vanaf de jaren zeventig voor de grijpers van de slopers weggesleept, gered en verzameld door wijlen Alain Bourbonnais.
Die het museum in 1983 opende, om er zijn verzameling ‘hors-les-normes-art’ te bewaren en beschermen.

Die term is verzonnen door Jean Dubuffet, die zijn eigen kunst van het etiket ‘art brut’ voorzag. In het museum worden binnen meer dan duizend werken tentoongesteld, variërend van de tekeningen van Yanko Domsic tot de ‘bourrages’, personages gemaakt van opgezette lichaamskousen van Francis Marshall, en de bewegende ‘Turbulents’ door Alain Bourbonnais zelf.

Bourbonnais was een gerenommeerd architect in Parijs, die aldaar iedere vrijdagmiddag zijn pak en stropdas in de hoek deponeerde, en naar Dicy scheurde, om zich daar helemaal gelukkig uit te leven, los van alle alle normen. In de enorme tuin, honderd meter verderop het huis, wat hij uit de losse pols van sloopmaterialen bouwde, en het openluchtmuseum, met allerlei sculpturen van ‘habitants-paysagistes’, bewoners en landschapskunstenaars, zoals Camille Vidal, Jules Damloup, de windvanen van Jean Bertholle en de fantastische verzameling draaiende en bewegende parafernalia van ‘Le Petit Pierre’. Leuk!
| Foto’s: Facebook: /Leon Krijnen | Facebook: /La Fabuloserie | Website: La Fabuloserie |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.