De Paarse Krokodil
Gisteren een wandeling gemaakt over de Spinolaschans, parel van stilte tussen Breda en Terheijden. Met een vlekje, zag ik; een in elkaar gedonderde koepeltent, met daarnaast een of twee pallets, met daarop een beschimmelde matras. Iets verderop een soort van geïmproviseerd toilet, een paar lege plastic boodschappentassen, en nog wat zwerfaval. ‘Triest’, denk je dan, ‘dat daklozen of vluchtelingen er onder zulke omstandigheden hebben moeten bivakkeren, ook al zou het een fantastische natuurcamping kunnen zijn’.
Waren er nog wat tekenen van recente bewoning zijn geweest, dan zou ik er me niet mee bemoeid hebben. Maar het is overduidelijk al lang niet meer in gebruik geweest. De politie hoef ik niet te bellen, want er ligt geen lijk in. Dan zouden er kraaien en andere aaseters actief geweest zijn, maar er zijn geen sporen die daarop wijzen, ik ruik niets, en de ons vergezellende vierpoter, met zijn veel betere reukorgaan, besteed er geen aandacht aan.
Zoals de gemeente Breda dat graag wil, melden maar. Niet meer via het oh zo gemakkelijke WhatsAppie van weleer, maar via een formulier met in te vullen velden op Breda.nl.
Niet helemaal gemakkelijk, ook een beetje verwarrend dat in de begeleidende tekst staat dat geattacheerde ‘foto’s’, meervoud dus, aan bepaalde voorwaarden dienen te voldoen, terwijl je er maar één kan attachen. Dus maar twee aan elkaar geplakt, een van de tent, de ander een screenshot van Google Maps met de exacte lokatie, want het formulier eist een straatnaam, en tja, die is daar niet.
Het resultaat, de volgende dag; een telefoontje van de gemeente, dat de gemeente de melding niet kan accepteren, want de Spinolaschans is van Staatsbosbeheer. Of ik het daar maar even wil melden.
‘Dat had u toch ook even kunnen doen inplaats van mij te gaan bellen’, vroeg ik aan mevrouw, ‘even forwarden naar Staatsbosbeheer?’
Het antwoord: ‘Nee meneer, dat kan ik niet, dat moet u als burger zelf doen, ik ben geen burger, wij kunnen geen melding maken’.
Meestal staat de nummerherkenning uit, als ik een telefoontje van het Stadskantoor krijg. Deze niet, dus die heb ik opgeslagen als ‘Paarse Krokodil‘. En zojuist, met de groeten van de Paarse Krokodil, de bevestiging van mijn melding, waarin de gemeente Breda mijn hele melding, die ze niet willen forwarden, nog eens herhaald heeft, geforward naar Staatsbosbeheer. Het goede nieuws, daar zullen de boswachters het mee eens zijn, is de status van de Paarse Krokodil; die is anno 2022 nog lang geen bedreigde diersoort.
#gemeentebreda #staatsbosbeheer | Facebook: De Paarse Krokodil |