Krijnen.Com Krijnen.Com

De ooievaars in Hoge Vucht

Het gaat geloof ik wel goed met het paar ooievaars dat de prachtige dode boom aan de Cornelis Joosstraat in Hoge Vucht tot een riante villa verbouwd heeft. Ik kwam er de afgelopen week een paar keer langs, en zag er toen twee of drie witte kopjes uitsteken. Het is moeilijk te zien vanaf de straat of er twee of drie kuikens uit het ei gekropen zijn, laat staan of er misschien nog een of meerdere eieren op uitkomen liggen. Vanmorgen stond pa of ma op het nest te voeren en stofzuigen, dus maar even de camera gepakt.


Goed om te lezen ook dat men zich in de buurt zorgen maakt over de toekomst van meneer en mevrouw ooievaar en hun nakomelingen. Dat gezien de allereerste vraag van de bewoners na de presentatie door Wonen Breburg van het Nieuwbouwplan Bernard de Wildestraat, op maandag 23 mei 2022.
Vraag 1 in ronde 2, van haalbaarheidsonderzoek naar start bestemmingsplanprocedure: ‘Er is een ooievaar neergestreken op een boom midden op het terrein. Kan er wel gebouwd worden?’


Het antwoord van het projectteam: ‘Er is een flora en fauna wetgeving voor alle dieren in dit gebied. Wij volgen deze wet en hebben afstemming met experts over de mogelijkheden en zorg voor de ooievaar’.
Waarvan acte! 🙂

Geen idee wat de plaats van de vaderlandse ooievaar in de stikstofrangorde is. Maar met de verschillende soorten zwaluwen en vleermuizen, de das, de bever, de korenwolf, de woelmuis en de rugstreeppad kan ook de ooievaar flink in de weg zitten als er gebouwd moet worden. Bij een kaasfabriek in Rouveen bijvoorbeeld, terwijl de NS niet alleen last van dassen heeft: de portalen van de bovenleidingen bij Hoogeveen en Meppel zijn aldaar favoriete bouwstekken van de ooievaar.

| Facebook: de ooievaars in Hoge Vucht | Facebook: /Breda | PDF: verslaglegging bewonersavond Breburg |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.