Krijnen.Com Krijnen.Com

En weg was de maquette

Toen bleek dat de ongeïnteresseerde erfgoedbewakers van Breda de monumentale maquette van het complete Bredase centrum binnen de Singels, – plus Breda Centraal, Wilhelminapark, en Van Sonsbeeckpark – met een kraakwagen afgevoerd hadden, heb ik me daar vanuit Rome, Cittaducale, Venetië, Pula en Zadar op Facebook mee bemoeid. Hier, op mijn openbare archief, maar even verzameld. Met de relevante links naar de posts op Facebook en de artikelen in BN De Stem.

‘Kijk’, zei dit meisje bij de heronthulling van onze Bredase maquette, na een grote opknapbeurt, in december 2015, ‘daar woon ik, hier ga ik naar school, en daar woont mijn beste vriendin’.


In 2015 hebben ze er bij Archisign in Helmond, dat ook de maquette voor het infocentrum van ViaBreda gebouwd heeft, een half jaar hard aan gewerkt om hem weer schoon en up to date op te leveren. De gebeurtenissen in de ware Bredase wereld binnen de singels – en hier en daar een stuk erbuiten – zijn toen keurig op schaal weergegeven. Waar de twee silo’s van de voormalige suikerfabriek decennia lang de skyline bepaalden, schreeuwde een gapend gat om gevuld te worden – nog steeds, voorlopig.
Iets verderop werd al een voorschot op de nabije toekomst genomen. Zoals bijvoorbeeld bij de appartementen en woningen van Breda Vooruit aan de Stationslaan. Die hadden in de oorspronkelijke planning in december 2015 door Dura Vermeer opgeleverd moeten worden, maar ze waren bij de aflevering van de gerenoveerde maquette nog niet klaar.


Voor de 70 meter hoge rechtbank moest de eerste paal de grond nog in, maar op de maquette stond het gebouw er in volle glorie. Net als het nieuwe station, dat pas in september 2016 opgeleverd zou worden. Realiteitszin kon de restaurateurs niet ontzegd worden, want het terrein van Mols achter de Lange Stallen prijkte op de maquette zoals er al jaren over gepraat werd: leeg. Nog steeds overigens, en ik vrees nog heel lang. Prachtige maquette, helemaal bij de tijd, van toen.


Het is werkelijk weer van een ongelooflijke laksheid, luiheid en desinteresse dat dit juweel via de kraakwagen Fort Onbenul aan de Claudius Prinsenlaan verlaten heeft. En daarmee ons allen. Niet alleen op macro niveau het zoveelste bewijs van de fnuikende desinteresse bij de gemeente voor cultureel erfgoed, maar nu godsakkerju ook op micro niveau. En intussen maar opscheppen met de toevallig niet verdwenen pareltjes. Geen gevoel, geen empathie, geen bewustzijn, weg er mee, goddammit. Voor je het weet flikkert straks iemand de kopie van Las Lanzas aan de Grote Markt weg, voor een nieuw behangetje. We zijn woedend!

Maandag 18 september: René diep ontdaan, zijn maquette van Breda ligt bij het grofvuil

Zodat we nu weten dat de maquette voorgoed verdwenen is, verschroot, vermalen, vernietigd. Op één object na: onze Grote Kerk.
Zodat er nu om te beginnen nóg één vraag beantwoord dient te worden, uit goed fatsoen: wie heeft de Grote Kerk van de maquette gepikt en hem meegenomen?
Wie heeft hem thuis op de schouw of op de koffietafel staan?
Als Ed Nijpels nog burgemeester van Breda was zou ik meteen gaan koekeloeren bij zijn mega mini spoorlijn, maar Ed heeft er in ieder geval niks mee te maken.
Maar wie dan wel?
Wat natuurlijk ook net zo onbegrijpelijk als ongelooflijk is: Paul Depla, al die wethouders, managers, directeuren, voorlichters, bewakers en ambtenaren lopen iedere dag door de publiekshal of over die loopbrug, en passeren iedere dag die maquette.
Zijn die allemaal ziende blind?
En dan is er helemaal niemand die zijn verstand gebruikt en zegt: ‘ho, wat zijn we hier aan het doen, wat is hier aan de hand?’
Dat is toch werkelijk van een net zo groteske als trieste zotheid!

Dinsdag 19 september: de maquette in Pula, Istria, Croatia

Kijk, zo kan het ook, zo had het ook gekund. Hier in Pula, Istria, Croatia, waar ze een mooie mengelmousse van Italiaans en Hrvatska spreken, staat een knots van een fantastisch Romeins amphitheater. Op het voorplein staat een maquette van de oeroude stad, die de hele dag door bezoekers trekt. Iedere dag door wordt ie bekeken en gefotografeerd door toeristen. Een paar keer per dag wordt ie omringd door klassen Kroatische kids, en een bevlogen gids. Die vertelt ze eerst de geschiedenis van de stad, wat er allemaal gebeurd is, wat er allemaal veranderd is. Daarna vertelt ie ze de geschiedenis van de maquette zelf, wie er allemaal aan gewerkt hebben, en waarom ze het zo gedaan hebben, en waar en wanneer er van alles veranderd is.
Dat hadden we dus in Breda ook allemaal kunnen en moeten doen, inplaats van kapotmaken en wegflikkeren . . .

Woensdag 20 september:

En dan nog iets: nog niet zo lang geleden heeft de gemeente Breda een onderzoek ingesteld naar medewerkers van de afvaldienst.
Het ging toen om zaken als bouwmaterialen, speelgoed, pvc en fietsen of onderdelen daarvan. Dat bleek in 2012 uit een onderzoek dat de gemeente Breda toen heeft laten uitvoeren.
De conclusie, destijds: ‘Alle medewerkers van de milieustations van de gemeente Breda hebben zich schuldig gemaakt aan het wegnemen van materialen die inwoners van de stad als herbruikbaar afval hebben aangeboden’.
Dat mocht niet, wat ik toen vreemd vond, en nu overigens nog steeds. Want het is toch veel beter voor de duurzaamheid en de recycling dat die mensen dingen uit de scheurende klauwen van de shredder of de loeiende muil van de verbrandingsoven redden?
Maar goed het mocht niet, het mag niet, en u en ik mogen het als bezoeker van de milieustations ook niet. Ik kom er regelmatig, en dan verbaast het me wat mensen zonder nadenken wegflikkeren.
Overnemen mag niet, maar als ik er op tijd bij ben, dan wijs ik ze er op dat er aan Spinveld – of zondag aan de Slingerweg – een hoek ingeruimd is voor de spullen die nog hergebruikt kunnen worden, en die dan later naar Vindingrijk gebracht worden om daar verkocht te worden.
Maar in 2012 werd nog tegen één medewerker van de afvaldienst ontslag aangekondigd, en werd er tegen negentien mensen disciplinaire maatregelen genomen. Omdat ze bullen en spullen voor zichzelf apart gezet hadden.
Je zou dus denken dat degene die de Grote Kerk van de maquette getrokken heeft, daar als geen ander van op de hoogte was. Of het nou een inpandige ambtenaar was, een afdelingshoofd, een gekozen vertegenwoordiger, of een buitendiender van de milieustraat.
Te redden valt er helaas verder niets meer, maar ik verwacht van de indieners van de raadsvragen wel dat ze even informeren of Paul Depla intern nog achter dat mooie miniatuur aangaat.
Of dat ie misschien van plan is om aangifte van diefstal van onze miniatuur van onze Grote Kerk te doen.

En de laatste bijdragen, met de slappe smoezen van de raad, op vrijdag 22 september:

Afgelopen, afgeschoven, Pontius Boaz heeft zijn handen gewassen in onschuld – ‘ik wist het niet’ – over en uit, en nou niet verder zeuren. Volgende onderwerp: waar kunnen we nog wat extra ruimte vinden voor terrassen voor de Heilige Horeca? Misschien een disco in de Grote Kerk? Daar zal wel weer wat gezanik over ontstaan, maar ook dat lullen we wel weer weg, hier in ons mooi Breda. Biertje? Zijn de bitterballen al warm? Proost!
Boaz Adank: ‘Nee, er komt geen nieuwe enquete, 3D is genoeg. Kan iemand die man misschien uitleggen wat Google Streetview is? En dat daar iemand allang de Grote Kerk op geplot heeft?

Raadsvragen: Breda Beslist: Maquette naar de vuilnisberg?
Raadsvragen PvdA en CDA: Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

#GemeenteBreda #Maquette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.