Krijnen.Com Krijnen.Com

Leuk speelgoed, die computers . . .

Mijn ogen beginnen een beetje vierkant te worden van het getuur naar de monitor, maar ik geloof dat ik het trucje onder de knie begin te krijgen. U heeft het op de website van BN/DeStem Online misschien al gemerkt de afgelopen dagen, maar daar is het een en ander veranderd. Aan de voorkant en de vormgeving nog niet zo veel, maar aan de achterkant en in de ingewanden des te meer.
Tot dinsdag was de structuur van de site, in HTML-termen, vrij klassiek opgebouwd. Door een Perl-script werden de verhalen van de verslaggevers naar HTML vertaald, het format waarvan browsers weer datgene maken wat u ziet als u een website bekijkt. Die verhalen werden op een grote hoop gegooid in een directory die nieuws’ heet en daaraan werd een aantal indexen gekoppeld. Dat waren de lijsten die u zag als u bijvoorbeeld op de link Sport’ clickte. Zo’n index was eigenlijk niet meer dan een presentatieblaadje met daarop een aantal verhalen.
Er viel voor u goed mee te werken, maar voor ons was het allemaal vrij omslachtig en onderhoudsgevoelig. Nu is aan deze zijde van de webserver, alles simpeler geworden, vooropgesteld dat je een aantal kunstjes onder de knie gekregen hebt. Zoals het samenstellen van relevante zoekvragen, die u wellicht al vanaf dinsdag op de site hebt losgelaten, zonder dat u dat zelf gezien hebt.
Het principe is simpel. Iedere verslaggever hangt hier aan ieder verhaal dat hij produceerd, een aantal unieke vlaggen’. Om te beginnen zijn naam bijvoorbeeld, en de datum waarop hij het produceert. Gaande het productieproces voor de papieren krant komt daar een aantal vlaggen’ bij. Zoals editie, publicatiedatum, paginanaam en nog wat meer van dat soort verwijzingen.
Die hangen eraan, maar ze komen niet in de krant, en u ziet ze ook niet op de webserver. We maken er vanaf nu wel dankbaar gebruik van voor de vertaling naar de webserver. Het Perl-script is verleden tijd. In plaats daarvan is op mijn bureau een derde computer geplaatst met daarop Windows NT en een speciaal voor ons ontwikkelde applicatie die we RPLS-i noemen. RPLS stond al voor Redactioneel Pagina Layout Systeem en dat i-tje dat ze eraan gehangen hebben staat, driemaal raden, voor internet.
Omdat er geen documentatie beschikbaar was, heeft het even geduurd voor ik mijn weg begon te vinden, maar na een week of twee ploeteren, foeteren, mopperen en proberen hebben we afgelopen woensdag de teerling geworpen en het systeem ingevoerd. Het moet gezegd, de programmeur heeft een knap stukje werk geleverd in dat RPLS-i, gebaseerd op Microsoft Access ’97. Ik had de afgelopen jaren weliswaar een hoop gespeeld en gewerkt met allerlei applicaties, maar databases hoorden daar niet bij. Misschien dat het daarom wat langer geduurd heeft dan nodig was, maar al doende leert men.
Hoe dan ook, in RPLS-i kunnen we met enkele drukken op knoppen de hele productie van de krant van een bepaalde dag, of een selectie daaruit, in een bak verzamelen. Daarna kunnen we ze verrijken’, zoals ze dat genoemd hebben. Het komt erop neer dat we nog een of meerdere extra vlaggen aan een artikel hangen, zodat u ze straks gemakkelijker kan vinden.
Een verhaal over de gemeenteraad van Bergen op Zoom bijvoorbeeld kunnen we zowel een vlag West-Brabant’ als een vlag Bergen op Zoom’ meegeven. Daarna wordt alles naar dezelfde bak nieuws’ op de webserver gepompt. Intussen is het voor ons zaak om het aantal verschillende zoekvragen dat u erop loslaat, samen te stellen. Er zullen er snel bijkomen, dus houdt u de boel in de gaten. De meeste bezoekers zullen intussen al gemerkt hebben dat de links naar de files aanmerkelijk langer geworden zijn. Kijkt u maar eens in het venster van uw browser als u een tekstfile op uw scherm heeft staan. Die lange riedel onbegrijpelijke wartaal, da’s nou de zoekvraag die u zojuist zelf gesteld heeft.
Vermoeit u zich er verder niet mee. Dat gebrabbel is alleen maar domme computertaal om het volgende uit te drukken: geeft u alstublief mij alle verhalen met het telegramadres Bergen op Zoom uit de krant van vandaag tot en met een week geleden en laat de jongste verhalen bovenaan staan’.
Maar omdat zo’n stomme computer dat niet begrijpt komt hij pas in actie als je hem het volgende toeschreeuwt: psuSER/ PSTOC.HTM?&ns:MAX:SEARCH= 10&ns:COLLECTION=bNsTEM&ns:SEARCH:KWORD= +%3cfilter%3e+ (SUBJECT:MISC:RUBRIEK%3ccontains %3e%22bERGENoPzOOM%22) &ns:SEARCH:SORTTYPE= DATE:CREATION:YYYYMMDD&ns:SEARCH:SORTOP= dESCENDING&ns:VARIABLE1= wEST-bRABANT&ns:VARIABLE2=WHITE”
Snapt u nu waar mijn vierkante ogen vandaan komen?
U hoeft natuurlijk helemaal geen verstand van computers te hebben om te begrijpen waar het hem om gaat: die plaatsnaam in dat gebrabbel, die bepaalt wat u uit die bak met tweeduizend verhalen vist. Nou is het een fluitje van een cent om die string hierboven tien of twintig keer te kopieren en er even verschillende plaatsnamen in te tikken.
Het is een van de opties waar het meest om gevraagd wordt door de vaste bezoekers van BN/DeStem Online. Die strings zijn weliswaar zo gemaakt, maar het probleem is dat degene die de RPLS-i server bedient zich dan weer een uur suf zit te vinken, want al die plaatsnamen moeten aangekruist worden. Daar zal ook wel weer een handigheidje voor komen, of misschien staat dat wel in die een niet geschreven documentatie. Even geduld intussen, u zult zich nog even tevreden moeten stellen met wat grovere verzamelingen zoals West-Brabant’, Sport’ en Zeeland’, maar de fijnmazigheid zal snel toegevoegd worden.
Intussen heb ik een paar vragen voor alle mensen die om allerlei toevoegingen, specials en extra’s op de website vragen, waar alles nog steeds honderd procent gratis is. Zoals: wie is er bereid om een bepaald bedrag te betalen als hij dagelijks tegen tienen de digitale krant in een zip-file krijgt toegemaild? Wie zou bereid zijn om een abonnement op de digitale krant te nemen als die net zo compleet zou zijn als de papieren krant? Wie wil een redelijk bedrag betalen voor de foto’s die in de krant gestaan hebben, als die in een hoge resolutie per e-mail toegstuurd worden? Wat mogen een of meerdere artikelen uit de krant van 1989, u in digitale vorm toegezonden, kosten? Laat uw gedachten er eens over gaan en stuurt u ons een antwoord. Ik komt erop terug in een van mijn bijdragen van de komende weken.
Overigens was die crash van vorige week vrijdagnacht, waarover u al heeft kunnen lezen in de krant, voor mij een geluk bij een ongeluk. Ten eerste kon ik zaterdag helemaal niets met het redactionele systeem doen, zodat ik de hele dag besteed heb aan het verwerken van achterstallige e-mail. Alles wat beantwoord moest worden, is beantwoord, en om een uur of vijf heb ik met een opgelucht gemoed in iin klap 1007 e-mailtjes van mijn harde schijf gepoetst.
Ten tweede zaten de experts die naar het Spinveld waren gekomen om de boel weer aan het draaien te krijgen, op een andere expert te wachten. Dat was mazzel, want een van hen, die heel wat van Access af wist, maakte binnen tien minuten een paar macro’s en een paar mooie buttons, waardoor ik nu ook met mijn linkerhand door de bulk van verhalen kan bladeren, terwijl ik met mijn rechterhand die plaatsnamen aan kan vinken. Ik schat dat het nu toch minstens een paar maanden langer zal duren voordat ik met een carpal tunnel syndrome’ of een repetetive strain injury’ de muis voorgoed links moet laten liggen. Maar mischien heb ik tegen die tijd wel zo’n apparaat om mijn kop als die juf hierboven op de pagina en zit ik de hele dag als een wezenloze tegen mijn PC te brabbelen: Roosendaal, Etten-Leur, Oosterhout, herstel, ik bedoel Dongen, Zundert… Middelburg’. Leuk speelgoed, die computers…