Krijnen.Com Krijnen.Com

Wat moet Google met grond?

Het interieur van een Google Data Center
Ik had de vraag in februari al willen posten, maar toen is-ie door mijn hoofd geschoten en daarna ben ik een tijdje weg geweest. Gisteren bijgepraat met Henk de Hooge en natuurlijk gaat het dan over Google (en Google), en schoot het me weer te binnen: begin dit jaar heeft Google een enorme lap grond gekocht in zo ongeveer de middle of nowhere: het dunbevolkte noorden van Oregon, in het noordwesten van de Verenigde Staten.
In Nederland is er in februari voor zover mij bekend door niemand over geschreven, maar in Amerika wel. Bijvoorbeeld op 16 februari door Kathy Gray in The Dalles (let op Dalles, en niet Dallas) Chronicle: Port deal with Google to create jobs.
Google betaalde $ 1.87 mildoen dollar voor ruim 30.19 acres, omgerekend 12.2 hectare. De verslaggeefster legt, zoals het een economie schrijfster van een lokale krant beaamt, netjes uit wat het aan banen betekent (tussen de 50 en 100 nieuwe banen). Verder is het een lang en economisch verhaal, waarin lokale hotemetoten en dergelijke aan het woord gelaten worden.
Het vreemde is dat in het hele verhaal niemand zich afvraagt wat Google met zo’n lap grond van plan is. Het lijkt wel alsof ze er in die uithoek van uitgaan dat Google een soort supermarktketen is, dat een distributiebedrijf nodig heeft.
Toen ik haar verhaal gelezen had bleef ik zitten met de prangende vraag: wat Google in godsnaam van plan is met een enorme lap grond in Oregon, met opties op nog veel meer acres?
Die vraag is op 19 mei door Bob Cringely beantwoord in: Creationism, Why No Single Entity is Capable of Dictating the Future.
Het antwoord op Why does Google want a chunk of rural Oregon? is volgens Cringely niet zo moeilijk: It’s the electricity, you stupid!.
What the heck is that for? This is beautiful land outside any major city. Not enough land for a corporate campus, but that’s okay, because there isn’t much in the way of local housing, anyway. So what’s it for?
It is probably for a data center — a one million-plus square foot data center that could easily be inhabited by a million or more CPUs. The attraction for Google is reliable electrical power since their new property is not far from one of the many dams and powerhouses that make up the Bonneville Power System.

Waar heeft Google dat datacenter voor nodig: voor de web-accelerator. Wat is de web-accelerator? Lees Cringely.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.