Krijnen.Com Krijnen.Com

Ophef over kentekens oldtimers

Wie deze Dodge uit Miami wil importeren en restaureren doet er goed aan eerst het originele kentekenbewijs deel 1 te achterhalen.
Het zijn onzekere tijden voor sommige liefhebbers van oude auto’s. Zijn ze na jaren restaureren bijna klaar om via de keuring een kenteken aan te vragen, blijkt dat niet mogelijk meer te zijn. Althans, niet volgens een recent besluit van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dat drie weken geleden pardoes werd gepubliceerd.
Daarin staat dat sinds 16 augustus jongstleden het oorspronkelijke kentekenbewijs deel 1 overlegd zou moeten worden bij de aanvraag voor een Nederlands kenteken. Of het nou om een Rolls Royce gaat die na dertig jaar via een boerenschuur en een veiling bij een restaurateur terecht gekomen is, een luchtgekoelde Tsjechische Tatra of een veertig jaar oude Citroën DS.
Tot vorige maand was er bij ontbreken van deel 1 en/of deel 2 van de oorspronkelijke paperassen nog een mouw aan te passen, maar die coulance verdwijnt. Althans, volgens dat besluit van de RDW, maar de vraag is of de soep net zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend.
Importeurs, restaurateurs en liefhebbers staan op hun achterste benen, Ze worden gesteund door de in 1976 opgerichte Federatie van Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC). Volgens de Rijksdienst is het besluit niet tot stand gekomen vanwege bezuinigingsmaatregelen maar op de juridische conclusie dat coulanceregelingen niet meer mogelijk zouden zijn. De juristen van de FEHAC betwijfelen dat en gaan zelf op zoek naar mogelijke openingen in de huidige wetgeving.
Volgens de federatie van de klassiekers zou er op dit moment op Europees niveau aan een regeling worden gewerkt voor situaties zonder documenten. Intussen heeft de RDW begrip getoond en beloofd oplossingen te onderzoeken.
“Dit besluit is een concrete aanslag op het behoud van het mobiele erfgoed”, zegt een woordvoerder van de FEHAC. “De RDW weet ook wel dat van veel oldtimers in de loop der jaren de documenten verloren zijn gegaan. Het gaat daarbij om auto’s die ooit buiten gebruik gesteld zijn en vervolgens ‘vergeten’ of weggezet zijn in afwachting van een grote restauratie. Als die technisch voltooid was, werden ze ter keuring aangeboden en na goedkeuring kon een nieuw kenteken worden afgegeven.”
Voor de goede orde: wie een auto van enkele decennia oud in een schuur had staan, hoeft zich geen zorgen te maken als hij de papieren heeft bewaard. Die hoeft te zijner tijd slechts de schorsing van zijn klassieker ongedaan te maken op de website van de RDW. En een APK-keuring aan te vragen. Die is trouwens weer niet nodig als de wagen in kwestie ouder is dan vijftig jaar.
Mocht het nieuwe besluit naar de letter van de wet worden uitgevoerd, dan kan dat schrijnende toestanden opleveren. Bijvoorbeeld voor de eigenaar van die Rolls, die Tatra of die Citroën die al twintig jaar tijd en geld in zijn hobby geïnvesteerd heeft.
Die te goeder trouw tot drie weken geleden niet beter wist dat hij volgend voorjaar op een nieuw kenteken zou kunnen gaan toeren.
“Een klap in het gezicht van die mensen”, zegt de FEHAC. “In het beste geval kunnen zij het voertuig nog voor verkoop naar het buitenland aanbieden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.