Krijnen.Com Krijnen.Com

Eindeloos zoomen met de Google Globetrotters

Wie over een breedbandverbinding en de juiste grafische kaart beschikt; wees gewaarschuwd voor Google Earth, want het is verslavend. Het zal misschien de leeftijd zijn, of de wellicht daarmee samenhangende verzuringsgraad, maar wat ik de afgelopen decennia ook allemaal met de computer en internet heb uitgehaald; spelletjes zijn niet aan mij besteed. Van Google Earth kan ik maar niet afblijven; ook al is het geen spel, ik begrijp nu wel waarom mensen aan games verslaafd raken. Als je er eenmaal aan begonnen bent is het moeilijk stoppen met deze fascinerende applicatie, waarmee je letterlijk iedere plaats op aarde met klikken en zoomen kan bekijken.
Foto: RBC stadion, Roosendaal.
Link: GoogleGlobeTrotting
Link: Scavenger Hunt
Link: Green Watching
Link: Close Encounter
Link: Digital Scrapbook
Wie veel van reizen houdt, gaat op zoek naar de plaatsen die hij ooit bezocht heeft, maar het is natuurlijk ook een bijzonder interessante uitdaging om je eigen huis, en met een beetje mazzel, je eigen auto, in beeld te krijgen. Dat lukt nog niet altijd, maar probeer jezelf eens voor te stellen wat er met dit programma over een jaar of tien allemaal mogelijk is. Live video-feed vanaf een satelliet, voor iedereen te zien vanaf internet? Net zoals in de science fiction komedie ‘Man in Black’, waarin Tomme Lee Jones peinzend inzoomt op het huis van zijn teloor gegane liefde, en haar aan het eind van het eindeloze zoomen recht in het gezicht kijkt omdat ze in de tuin aan het werk is en omhoog kijkt.
Google Earth is een gigantische database van luchtfoto’s van iedere plaats op de wereld. Ze zijn door satellieten en vliegtuigen gemaakt, en ze zijn allemaal minder dan drie jaar oud. De database is samengesteld door Keyhole Digital Mapping Corp, in oktober 2004 door Google, dat na de beursgang een paar miljard te besteden had, overgenomen. De razendknappe programmeurs van Google hebben een applicatie geschreven die al die miljoenen luchtfoto’s naadloos aan elkaar geplakt heeft, resulterend in een aardbol: Google Earth.
Als je het programma gedownload en geinstalleerd hebt (het eist ongeveer 200 megabyte vrije ruimte op je harddisk) kun je er onmiddelijk mee aan de slag. Wel goed uitvogelen, want met de ene grafische kaart draait het programma alleen in Dirext X, en met de andere wil het alleen maar in de Open GL standaard starten. Dat is een kwestie van een keer proberen, en als het werkt, kun je over de hele wereld wandelen en afdalen.
Ga om te beginnen eens naar een Amerikaanse stad waarvan de luchtfoto’s al in een hoge resolutie en in 3D beschikbaar zijn. Daal naar Manhattan af, maak met een klik alle gebouwen zichtbaar, kantel het uitzicht en het is net of je er met een helikopter vlak boven zit. Je kunt de straatnamen aan- en uitzetten, en als je ‘dining’ en ‘lodging’ aanvinkt, wordt heel Manhattan onder een deken van namen van restaurants en hotels bedorven.
Van 38 Amerikaanse steden zijn op dit moment de hoge resolutiefoto’s beschikbaar, naast een groot aantal steden en gebieden in andere landen. Op Google.Com (Nog niet op Google.nl) zie je na een klik op ‘More’ een link naar Google Earth, met download en uitleg. Daar valt te lezen dat Google Earth de komende jaren alleen maar uitgebreid zal worden en dat het doel van het Keyhole Project is om alle plaatsen op aarde met een resolutie van 15 meter per pixel in beeld te brengen. Da’s nog net niet genoeg om vanuit de ruimte een krant te lezen, maar de koppen zijn op die scherpte wel degelijk zichtbaar, als je maar lang genoeg blijft inzoomen.
Het is natuurlijk niet zo verrassend dat Bagdad een van de steden in hoge resoutie is, want de Amerikanen moesten tenslotte toch weten waar ze die kruisraketten naartoe stuurden in de twee Golfoorlogen. Wat Nederland betreft is het zo op het ook volslagen willekeur, maar dat zal meer met beschikbaarheid en aanbod van luchtfoto’s te maken hebben dan met historische keuzes. Hoe dan ook, er zijn in Nederland maar een paar lappen in de hoge resolutie, en een daarvan betreft een groot gedeelte van de westelijk Noord Brabant. Bredanaars moeten nog even geduld hebben, maar in bijvoorbeeld Roosendaal, Halderberge en Steenbergen kun je inzoomen tot de auto’s in de straten zichtbaar worden, terwijl hetzelfde geldt voor een flinke taartpunt Bergen op Zoom. Een van mijn Roosendaalse collega’s beweert dat-ie zijn eigen auto voor de deur heeft herkend.
Zoals dat altijd gaat op internet, onstaat er onmiddelijk nog nieuwere dingen en ideeën op iets nieuws. Om te beginnen de vereniging van Google Globetrotters die elkaar in forums naar interessante plaatsen sturen, zoals Neverland van Michael Jackson, en huizen van andere bereoemdheden, of verlaten militaire bestemmingen in Nevada.
Google Earth is niet als spel ontworpen, maar de Scavenger Hunt heeft er al wel een razend populairt spel van gemaakt: er wordt bijvoorbeeld een foto van een gebouw met een kenmerkende vorm getoond en de vraag is uiteraard: waar op aard? Er doen duizenden mensen aan mee, en de oplossing komt meestal binnen een uur binnendwarrelen. Natuurbeschermers zijn begonnen Google Earth te gebruiken voor het spotten van illegale houtkap, want álle foto’s zijn immers minder dan drie jaar oud. Verder heb je mensen die een zoektocht maken langs hun verleden en daarover publiceren in weblogs en fotologs.
Natuurlijk kon ik het niet laten om op zoek te gaan naar de boerderij in de Australische outback die we ieder jaar bezoeken, ver in het grote niemandsland ten westen van Dalby en de Audora Downs. Zou dat lukken? Het kostte me een stief kwartier, maar ondanks de ruwe resolutie heb ik de watervoorraad, de tuin en het huis gevonden. Een bijna ontroerend monument, waarbij ik de neiging kreeg om naar Tom en Pam te zwaaien. Zal er ooit een moment komen dat je via internet op die momenten, op die manier, naar elkaar kan zwaaien? Wie weet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.