Krijnen.Com Krijnen.Com

Hoe De Houten Tentjes uit Breda verdwenen

Als er één stuk Breda is, dat voorgoed en grondig naar de gallemiezen geholpen is, dan is het wel het Kloosterplein en omgeving. Waar van sommige straatjes, zoals Pasbaan en Beyerd, nog de naam of een paar bakstenen behouden zijn gebleven. Terwijl andere straten, mét een pand of honderd, voorgoed verdwenen zijn.

Klik hier: en pak er een luchtfoto bij van 1950, en op de vijfhoek, die ingeklemd ligt tussen de Vlaszak, Kloosterlaan, Pasbaan, Boschstraat en Kloosterplein ligt een dorpje. Midden in de stad.

Waar nu dat lelijke parkeerterrein ligt, lag een stel in de vergetelheid verdwenen steegjes, zoals Klein Mosterdveld en De Mosterdgang. Er waren meer straten en steegjes, maar de meeste Bredanaars veegden ze op één hoop onder de naam ‘Houten Tentjes’.

En het straatje Beyerd, nu niet meer dan een wand op elkaar gestapelde appartementen aan de achterkant van het MOTI.

Stamgasten van het aan de Boschstraat gevestigde Café De Beyerd weten wel dat hun favoriete drinkkot voortgekomen uit het in 1838 gestichte Café Jonkers. Dat lag tot 1958 een meter of vijftig meter verderop, net voorbij waar nu de glazen gevel van de museumshop staat.

Wat vrijwel niemand weet: ooit was er een ander café dat Beyerd heette. Of was de naam Beijerd?

De enige foto die ik van dat café heb kunnen vinden, heeft Hans Chabot op 6 juni 1956 voor Dagblad De Stem gemaakt. Op het uithangbord staat ‘Beyerd Bar’, maar op grote sierlijk emaillen letters op de gevel staat ‘De Beijerd Bar’.

Het pand ernaast staat er nog redelijk bij, maar de nummers 4, 6, 8 en 10 verkeerden zo te zien al in deplorabele staat.

Al die straatjes, steegjes, huizen, krotten, gingen in de tweede helft van de jaren ’50, of in de vroege jaren ’60 tegen de vlakte.

Net als de wat statiger rij hoge huizen mét tuin aan de Vlaszak, die nu mooi gepast hadden bij de door Maas Jacobs gepimpte voormalige sociale dienst.

Waarvoor eind jaren ’60 een rij in bouwstijl variërende panden van de kop van de Boschstraat tot aan de voormalige koffiebranderij aan het Kloosterplein moest wijken.

Daarmee was het Kloosterplein plus aanpalend dorp voorgoed verdwenen. Al heet het plein nog steeds zo, terwijl het die naam allang niet waard meer is.
Fotoalbum: Het Kloosterplein en de Houten Tentjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.