Krijnen.Com Krijnen.Com

De Ooievaar in De Beyerd

Het is een beetje mosterd na de maaltijd, omdat ik deze foto’s in september, toen de Ooievaar in de Speelhuislaan op en neer tufte, vergeten ben mee te nemen in de albums. De foto’s waarop hij voor de Machinefabriek van Backer en Rueb staat, en op de kruising van de Speelhuislaan met de Konijnenberg en de Belcrumweg, zijn van 18 december 1987.

Het onderschrift luidde: ‘Machinefabriek Breda vierde het 125-jarig bestaan heel sober vanwege de onzekere toekomst’. Vanwege het jubileum werd de stoomlocomotief Ooievaar uit 1904, door Stichting Brabant Rail helemaal gerestaureerd, onder belangstelling van het kantoorpersoneel bekeken.Dan is er één foto, die op 28 juni 1974 gemaakt, waarop de ongerestaureerde Ooievaar ergens op een onderstel van stalen balken en houten balken staat. Het pand herken ik niet, wie wel?

De twee oudste foto’s zijn de de leukste. De exacte datering ontbreekt, maar ik vermoed dat ze of op dezelfde dag of een of twee dagen eerder gemaakt zijn. Omdat in beide gevallen in de onderschriften gerept wordt van de ‘Tentoonstelling Tram- en Spoorwegen in Noord-Brabant’.

Via Google kom ik bij de ANWB Kampioenen van juni en juli 1974 terecht. Daarin wordt die expo aanbevolen: van 19 juli tot 5 augustus 1974. Dus die twee foto’s, waarop Kraanservice Breda hem in de Boschstraat door de poort van het voormalige oudemannenhuis, op dat moment Cultureel Centrum De Beyerd, naar binnen probeert te lepelen zijn van eind juni, of begin juli van dat jaar.

Maar het is vreemd dat er in het stadsarchief geen enkele foto te vinden is van de Ooievaar op de binnenplaats. Zodat ik me afvraag of daar naar binnen lepelen destijds eigenlijk wel gelukt is. Zou de hele operatie afgelast zijn?

Kan iemand zich dat nog herinneren?Wel een serie foto’s van de expo, waaronder eentje van een groot schaalmodel van de Ooievaar. Waar zou dat gebleven zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.