Krijnen.Com Krijnen.Com

Breda op glas

Terwijl er de hele week hard gewerkt is aan het opruimen van de hardware van de buitenexposities van Breda Photo ben ik maar weer eens hopeloos verdwaald geraakt in de digitale krochten van het Stadsarchief. Waar tussen de schat aan ruim 315.00 foto’s en films een aparte voorraad juwelen door te spitten is: de glasnegatieven.

Die, in tegenstelling tot oude negatieven en zwart wit afdrukken desnoods tot op kamerbreed behang ingescand kunnen worden, en ze blijven overeind, haarscherp. Zoom er op in, en de Bredanaars van een eeuw geleden komen tot leven, tot en met de moedervlekken, de haarvaten en de sproeten.

Er zijn volgens de index op dit moment tegen de 2000 glasnegatieven gescand. Maar omdat ik ze wel eens herken aan de hoge resolutie en de scherpte, terwijl ze niet als glasnegatief getagd zijn, vermoed ik dat het er meer zijn. Hoeveel, geen idee. Hoe dan ook, een kwart ervan is afkomstig uit de collectie van de familie Klep. Industriëlen, grondleggers van Koninklijke IJzergieterijen en Emailleerfabrieken De Etna NV te Breda.

Kennelijk was Arthur Klep de fanatieke familiefotograaf aan wie we de collectie te danken hebben. Veel familieportretten, een feestelijke of bijzondere gebeurtenissen, maar ook een reisverslag van een trip naar Marokko, tussen 1900 en 1909.

Op andere glasplaten is het jubileum van burgemeester Willem van Sonsbeeck vastgelegd, wedstrijden op een van de twee wielerbanen die ooit in Breda lagen, en allerlei manifestaties op de Grote Markt.

Waaronder een serie van de Eucharistische Kruistocht voor Fabrieksmeisjes ter gelegenheid van de wijding van het Eucharistisch Kruis, op 19 juni 1936. Opvallende groet die al die katholieke meiden maken: de rechterarm gestrekt schuin naar boven. Kennelijk was het nog niet helemaal doorgedrongen wat die groet op dat moment honderd kilometer verder naar het oosten betekende.

En eentje van de carnavalswagen van de familie Van Nijnatten, op 2 februari 1939, met als motto: Het Wereldwonder. Familie, Chris?

Hier 36 willekeurige voorbeelden. De glasnegatieven schreeuwen er om om metersgroot afgedrukt te worden en tentoongesteld te worden. Van mogen ze er een aparte Breda Photo tegenaan gooien, met als thema: Breda Op Glas. Prachtig!
| In hoge resolutie: Google Photos | Facebook: /Leon Krijnen |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.