Krijnen.Com Krijnen.Com

De EBHC knuppel

Next project. Dit bat is in 1966 – en/of een paar jaar later – gescheurd, gelijmd, getaped en hergebruikt, voordat het voor de tweede en laatste keer scheurde. Daarna heeft Berto Zinjel het bijna 50 jaar bewaard, tot hij op Facebook las dat ik met houten honkbalknuppels in de weer was om er lampen van te maken. Alweer ruim twee jaar geleden bracht hij het naar mij, ‘om er iets mee te doen’. Bedankt Berto!

Maar van deze ook een lamp maken zou een doodzonde zijn, dus ik heb er nu een display voor gemaakt, en gisteren bij Campie op de Haagweg een messing hondentag laten graveren. Berto en ik moesten wel even appen over het juiste jaartal, maar het moet ’66 geweest zijn. Al zou de knuppel ook pas in 1969 of ’70 gesneuveld kunnen zijn, op het tweede Amerikaanse honkbalveld. Dat werd toen voor de Eerste Bredase Honkbal Club (EBHC) in 1968 aangelegd op de hoek van de Heerbaan en de Nieuwe Inslag.

Toen EBHC er in de zomer van 1971 tot driemaal toe niet in slaagde om een volledig eerste team op de stellen, werd de club door de bond uit de competitie genomen. In het najaar fuseerde EBHC met Jeka, het prachtige veld lag nog een jaar of wat braak voordat de sporthal zo ongeveer op het voormalige binnenveld gebouwd werd, en links- mid- en rechtsveld bij Push getrokken werden.

Hoe dan ook, dit is een knuppel met een historie. Het is een 33 inch Rucanor Adirondack, gedraaid in Dolgeville, New York. Rawlings maakt in die plaats overigens nog steeds bats voor de Major League. Vrijwel altijd waren die die knuppels vroeger naar bekende major leaguers genoemd, maar de naam op deze is niet meer te lezen.

Het zou dus zomaar kunnen dat deze knuppel op een van de weinige groepsfoto’s van EBHC staat. Hij is op 19 september 1969 door wijlen Hans Chabot voor Dagblad De Stem gemaakt, bij een artikel over het 10-jarig bestaan van de Eerste Bredase.

Staand van links naar rechts Jez Looman, wijlen Cor Wang, ? en ?, Paul Bos en wijlen Bert de Bont. Zittend van links naar rechts Radboud Obbens, Jimmy van Bokhoven, Ronald Snijders, Harry Smeets, Léon Krijnen – jawel, toen al met veldhelm – en Jan Henk van Berkel.

Hij hangt inmiddels op een mooie plekje aan de muur in de kantine van HSC Jeka.

Facebook: De EBCH knuppel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.