Krijnen.Com Krijnen.Com

Rini Wagtmans

Zoals beloofd aan een van mijn jeugdidolen. Rini Wagtmans, begenadigd klimmer en tijdrijder, wereldkampioen afdalen zonder helm. Een serie foto’s die Johan van Gurp gemaakt heeft tijdens de Tour de France van 1971 en 1972.
Rini als meesterknecht van Eddy Merckx in het shirt van Molteni, een jaar later voor Goudsmit Hof. Met in ieder shirt één etappeoverwinning. Het is een heel gedoetje karwei om ze te vinden in het stadsarchief, omdat ze (nog) niet op naam getagd zijn. Alleen al die twee keer dat Johan naar de Tour geweest is (later nog een paar keer) heeft een schat aan fantastische foto’s opgeleverd, van alle kanjers van die dagen.
Mazzeltje: die witte bles van Rini, waardoor ik hem er op de thumbnails meestal uit weet te pikken, anders had ik een week moeten bladeren. Zonder helm, ook makkelijk. Die reed dus de Aubisque af met 90 kilometer per uur, zonder helm. En op een tijdrit van 58.8 kilometer ruim 45 gemiddeld, op een standaard fiets, met de versnellingshendeltjes ergens onder aan het frame. Diepe buiging!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.