Krijnen.Com Krijnen.Com

De oer-DAF 33 met XP-32-08

De Daf 33 met XP-32-08. Het is de enige foto van een auto met een Nederlands kenteken in het 190 pagina’s tellende boek dat ik gisteren van Henny Groothuis kreeg; ‘De Eeuw van de Auto’ van George Bishop, uitgave Meulenhoff-Bruna, 1977, vertaald door Hans R. Th. Hugenholtz. De prijs van destijds staat met potlood op het binnenblad geschreven; Fl. 34.75.
De tekst bij het Dafje: ‘De Hollandse DAF fabriek, nu in handen van Volvo, bouwde de enige Europese vol-automatische auto, voortbewogen door rubber riemen met zodoende een eindeloze reeks van versnellingen. Op de foto het eerste model’.
Het kenteken kende ik al: het is een veelgebruikte promo foto van DAF eind jaren vijftig. Zo stond ie op vrijdag 7 februari, een week voor de presentatie op de eerste dag van RAI, op de voorpagina van het Eindhovens Dagblad: ‘Dit is nu de met spanning verwachte DAF-personenwagen’. Ernaast een kolom met de voordelen en zegeningen van de primeur, onder het kopje ‘Volautomatisch en nog veel meer’. Natuurlijk had het Eindhovens Dagblad die primeur, en volgden de andere kranten een dag later. Waarbij door sommigen, kennelijk een beetje de kift, nogal nadrukkelijk werd gewezen op het gegeven dat de 33, vanwege die automaat, in geen geval in aanmerking zou komen als leswagen, omdat er geen examen in gedaan zou mogen worden. Later zie je dezelfde foto ook in autobladen, en nu kun je hem overal op Pinterest vinden, waarbij iemand de moeite genomen heeft om hem met Photoshop in te kleuren.
DE XP-32-08 duikt ook op als de oer-DAF 33 in het filmpje ‘Andere Tijden; Het Pientere Pookje’. Google dat even en die 46 seconden, zo te horen afkomstig uit het Polygoon Journaal, zijn zo gevonden. Zelf hem ik hem gebruikt bij de productie die ik in 2010 voor een spread in BN De Stem over het DAF museum maakte. Toen, en vorig jaar nog een keer samen met Erik van den Eijden, heb ik alle tentoongestelde stukken in het DAF Museum gefotografeerd. De XP-32-08 staat er niet bij, maar het zou kunnen dat gewoon in het Museum staat, met een ander kenteken. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ze zo’n oerDaf weggedaan hebben. Hij kan natuurlijk ook in depot staan, hoe dan ook geen gegevens bij de OVI RDW, maar er zijn wel meer kentekens in het DAF Museum die geen hit geven in de database van de RDW. Misschien dat iemand hier er iets over weet te vertellen.

|Facebook: Oldtimerliefhebbers | DAF Museum: vol pientere pookjes |

2 thoughts on “De oer-DAF 33 met XP-32-08

  1. Maarten de Smit

    Leuk om deze foto tegen te komen, maar de zinsnede “waarbij iemand de moeite genomen heeft om hem met Photoshop in te kleuren” klopt niet. Ik bezit de kleurenfoto als deel van een 21-delige serie ansichtkaarten, uitgegeven door “Van Doorne’s Automobielfabriek N.V. Eindhoven – Holland”. Heb hem zo’n vijftig jaar geleden gekregen, dus lang voordat iemand zelfs maar van Photoshop durfde te dromen…

    Reply
    • Leon

      Dank je Maarten, dan is ie vijftig of meer jaar geleden avant la lettre met de hand ingekleurd, denk ik 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.