Krijnen.Com Krijnen.Com

De ooievaars van Hurwenen

Vorige week kwam ik er op de racefiets langs, en tot dan had ik er nog nooit van gehoord; de  ooievaarsnesten in Hurwenen, aan de zuidoever van de Waal in de Bommelerwaard. Een complete kolonie, van negen bewoonde nesten in de extra hoge hoogspanningsmast, omdat de 150 Kv daar de Waal oversteekt. Overigens dezelfde mast waar op 13 november 2007 een Apache van de Koninklijke Luchtmacht tegenaan vloog en voor een mega stroomstoring in Gelderland zorgde. Ruim 55.000 huishoudens in en buiten de Bommelerwaard zaten bijna een week in de donkere kou.
De Hurwenense ooievaars hadden er geen last van, want die waren al vertrokken om ergens in Afrika te overwinteren.
Alle negen nesten zijn weer bezet, er schijnt ooit een paar aan een tiende nest begonnen te zijn, maar de resten daarvan heb ik vanmorgen vroeg niet kunnen ontwaren. De Bommelerwaard is een favoriete broedstek voor de uivers, je ziet ze her en der door de weiden en uiterwaarden paraderen, alles opslokkend wat beweegt. Een paar honderd meter naar het westen broedt een paar op de oude fabrieksschoorsteen bij de Hurwenense Nevengeul, en ik zag vanuit de verte een paar bewoonde nesten in tuinen bij landgoederen of boerderijen, en eentje bovenop een monumentaal pand. De nesten in de mast zijn niet echt van dichtbij te fotograferen, omdat die op particulier terrein staat. Dichterbij heeft overigens niet zoveel zin, want dan sta je tegen de onderkant van de nesten aan te kijken. Hij zou overigens wel een fantastische locatie zijn voor Beleef de Lente, als die een paar camera’s boven de nesten in de mast zouden mogen hangen. Tussen de G4 en G5 antennes, die een meter of tien boven de nesten hangen, maar waar ze kennelijk geen enkele last van hebben, net zomin als van de 150 Kv hoogspanning. De eieren komen in ieder geval ieder jaar gewoon uit, en de kuuks groeien op en vliegen uit. Het is een geklepper van jewelste, iedere keer als Pa of Ma terugkeert met een strot vol voer, of een snavel vol mos en takken.
Op de terugweg langs Drongelen aan de Bergsche Maas gereden, langs het paar dat het ieder jaar goed doet; vorig jaar drie en twee jaar geleden zelfs vier kuikens opgevoed en uitgevlogen. Dat komt niet zoveel voor, meestal vreten de ouders als er vijf eieren uitkomen, minsten één minkukel op, of gooien ze de jongste uit het nest. De natuur is hard, maar dat nest is lekker fotogeniek; je kan er vlak bij komen en als je even de oprit naar het gele pontje van het Bergsche Maasveer naar Waalwijk omhoog loopt sta je bijna net zo hoog als het nest zelf.

Klik op de foto’s hieronder: meer foto’s op Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.