Krijnen.Com Krijnen.Com

De Belgische Bierweek

Dit album heb ik drie jaar geleden samengesteld, ter gelegenheid van de 42e Belgische Bierweek. De 45e is ons door de Corona afgepakt, maar niet getreurd, we gaan er vanmiddag gewoon thuis tegenaan, zetten de Beyerd Blues maar weer eens op, en zingen gewoon luidkeels mee; Uit de weg, want ik moet weer overgeven, kijk d’r kommen allemaal harde stukskes mee’.
Van alle edities zijn er alleen van deze opening, die van zaterdag 14 oktober 1978, foto’s te vinden in het Stadsarchief. Achter de bar ons aller stamdcafévader Piet de Jongh (vorig jaar januari overleden), Jan Konings, Fred van de Penne, en de ons begin jaren ’90 veel te vroeg ontvallen Jacques Havermans. Voor de bar, met die imposante hangsnor ook een icoon, wat nog niet zolang daarvoor ook achter de bar stond: Willem Willemse. Uit mijn hoofd zeg ik dat die blonde madame Rosa Merckx is, die de eerste vrouwelijke brouwmeester van brouwerij Liefmans was, en dat zij in ’78 het Zilveren Frietje ontving. Ik denk dat mijn memorie deze keer klopt, ook gezien de affiches achter haar. En het totaal ontbreken van het schuim op de glazen; op de kriek van Liefmans viel geen fatsoenlijke schuimkraag te bouwen. Reden voor een van de reclamekreten destijds; ’tis geen bier, tis wijn’.
En dan die prijzen! Worstenbrood 1,35, diverse soepen 2 gulden, een krat gemengd Belgisch bier van 24 fleskes 35 gulden, Trappist op zondag 1,50 gulden, en op maandag 1 piek. Maar dan wel weer niks opschrijven, tijdens de Bierweek, alles handje contantje.
Onder de drinkende en babbelende aanwezigen herken ik onder meer Joachim van Dijk en Jos Koniuszek, en zowaar ook mezelf, in dat T-shirt met dat skateboard en LA er op.
Die tekst, boven de deur naar de toiletten, hangt er 42 jaar later nog steeds: ‘In een goed café loopt de klok voor, de tijd staat stil, de kastelein loopt weinig, de klanten veel’. Zo is het maar net, op de naar de 45e, dan maar met een bietje vertraging. Proost!
Alle foto’s: Johan van Gurp, Dagblad De Stem, Stadsarchief.
Facebook: Belgische Bierweek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.