Prachtig geval van ernstige tunnelvisie geconstateerd bij mezelf. Tja, ik ben lid van de redders van een stukje industrieel en mobiel erfgoed; de Facebook pagina ONK (‘Oude Nederlandse Kentekens’). Daar hebben we nu met zijn allen – ruim 600 kenteken aficionados – bijna 100.000 kentekens van 1952-1978 in tekst én beeld veilig gesteld – je kan maar een hobby hebben.
Maar hoe gek kan je daarmee worden? Oordeelt u zelf maar. Deze foto, met de 89-76-RX, 16-94-NN, 92-FL-85, 07-FE-55, 73-13-NF, 46-99-FS en 25-BJ-15, gooide ik op 22 september in de groep. Ik vind het nu zelf ongelooflijk onvoorstelbaar dat ik toen zulke grote oogkleppen op had, dat ik helemaal niet in de gaten had dat het huis, waar ik sinds 1989 woon, het middelpunt van de foto is; Van Goorstraat, Breda. Het is een klein beetje verklaarbaar, al blijft het mallotig; deze foto dook niet op op de search ‘(Van) Goorstraat’, maar op iets van ‘parkeren’, of ‘parkeerproblemen’ in het Stadsarchief.
Op mijn eigen straatnaam had ik al even niet meer gezocht, omdat ik alle resultaten daarop al lang geleden veiliggesteld en beschreven heb. Maar intussen is er afgelopen zomer een serie van ongeveer 750 foto’s uit de jaren ’70, ’80 en ’90 opgenomen in de collectie van het Stadsarchief, van de hand van Guus Ruijgers.
Die woonde toen in het hoekhuis bij de boom links, aan de 4Windenstraat. Een groot gedeelte van die nieuwe oude foto’s is dan ook hier in de straat, en in de buurt gemaakt. Hoe dan ook; het tweede huis, dus het eerste in de straat, naast dat poortje met de boog erboven, dat is toch echt mijn huis.
De kleuren zijn veranderd, en de ruitjes in de voordeur zijn weggewerkt achter iets stevigers, maar voor de rest is het aan de buitenkant niet veel veranderd.
Aan de binnenkant wel, na de bijna drie jaar durende sloop en herbouw tussen 2003 en 2006.
Over hobby deformatie gesproken! Ik ga maar eens wat beter op de omgeving letten, en niet meer alleen op oude auto’s en kentekens, zoals een vos op de kippen loert! Een klik op de thumbnails hieronder voert U naar de collectie van Guus in het Stadsarchief.