Krijnen.Com Krijnen.Com

Olifant Jenny in de bijkeuken

Dit is de uitdraai in tekst van het verhaal, dat op vrijdag 27 oktober 1922 in Dagblad De Stem stond. Op de foto de heer en mevrouw Van Bever op de maandagmorgen na de brand.

Olifant Jenny in de bijkeuken
Brand vernielt winterverblijf Circus Van Bever
Met messen werden de dieren losgesneden en naar buiten gejaagd

KNETTEREND EN LAAIEND sloegen Zondagavond omstreeks kwart over negen de vlammen op uit het winterverblijf van circus Van Bever, dat aan de grote weg even voor het dorp Terheijden gelegen is. Het was de 15-jarige kleindochter van de heer Van Bever, Leentje, die de brand ontdekte. Haar kreet: brand, brand, werd aanstonds overgenomen door het aanwezige personeel, dat hals over kop de woonwagens verliet om te zien wat er aan de hand was. Er bleek brand uitgebroken te zijn in de grote schuur, waar het materiaal was bijeengebracht. Reeds vanaf het eerste moment zag men, dat het hier een zeer ernstige ramp betrof en de eerste gedachte was dan ook zo snel mogelijk de dieren veilig te stellen. Deze dieren stonden namelijk in een stal, die slechts met een één-steens-binnenmuur gescheiden was van de schuur, waarin de brand was uitgebroken, terwijl een viertal kamelen zelfs waren ondergebracht in een afgeschoten gedeelte van deze opslagplaats.

Kamelen en olifanten in boerderij

Met messen gewapend rende men de stal binnen om de touwen door te snijden, waarmee de dieren waren vastgebonden. Meteen werden zij de nauwe deur uitgejaagd. het erf op, het veld in. Met wapperde manen en van angst wilde ogen stormden de paarden de grote weg op. Zij verspreidden zich naar links en rechts, tot in Breda toe werden zij later opgevangen. Toen het middernacht was, waren nog steeds paarden zoek. Twee paarden wilden omkeren en met alle geweld naar het vuur teruglopen. Met moeite slechts kon men deze dieren keren. Maar nog moeilijker was het om een van de twee olifanten buiten het vuur te houden. Ook deze dieren werden losgemaakt en het erf opgedreven. Eenmaal op de grote weg miste Rosa plotseling haar vriendin Jenny. Zij keerde zich om en rende terug naar de schuur, waar de vlammen steeds hoger oplaaiden. Het kostte het uiterste van de kornak, een van de gebroeders Karoly, het dier ervan te weerhouden zich in de vuurzee te storten. Toen Rosa eenmaal gekeerd was, rende zij opnieuw het erf af en stak schuin de grote weg over. Daarbij kwam zij te struikelen en kwam half terecht in een sloot. Onmiddellijk schoot hulp toe om te trachten het dier uit zijn moeilijke positie te bevrijden. Maar Rosa zag kans zelf overeind te komen en in dolle angst zette zij haar ren voort. Zij kwam terecht in de buurt van een bijkeuken, waarvan de deur open stond. De geweldige grijze vleesklomp wrong zich daardoor heen
Circusmensen zagen gelukkig kans het dier in toom te houden. Ook Jenny wist men meester te blijven en beide dieren werden gastvrij opgenomen in een in de buurt liggende boerderij. Voorlopig werden zij daar in een stal ondergebracht. Ook de vier kamelen van het circus stonden hier, waaronder Mohammed, een der kostbaarste dieren van de menagerie.
DE BREDASE BRANDWEER was binnen vijf minuten na het eerste alarm ter plaatse. Ook de brandweer uit Terheyden was snel aanwezig. Breda trok uit met drie grote spuiten, bemand met zestien mensen. De leiding van de blussing berustte bij de commandant, de heer J. Rademakers. Zijn mannen hebben prachtig werk geleverd. Toen bleek, dat de schuur met haar kostbare inhoud niet meer te behouden was, stelde men alle pogingen in het werk om de stal voor het vuur te behoeden. Dat is gelukt, dank zij doortastend optreden. Reeds was de houten deur, welke de schuur van de stal scheidde, door het vuur geblakerd. Ondertussen echter brandde de schuur tot de grond toe af. En daarin bevond zich al het materiaal, dat nodig is voor de opbouw van het circus. De gehele tent, die hier voor de winter was opgeslagen, werd een prooi van het vuur, uitgenomen het dakzeil, dat ter reparatie in Bergen op Zoom was. Maar verder is het circus alles kwijt. Het houten tentgeraamte, de stoelen en banken, een zestal laadwagens voor het tenten-materiaal, twee lichtaggregaten, het tentenfront, tuigen, letterlijk alles is vernield. De salon- en woonwagens, die voor de schuur stonden opgesteld, zijn bij het uitbreken van de brand zo spoedig mogelijk de grote weg opgereden en dus gered.

ST. NICOLAASAVONDJE
MEN HEEFT het idee dat de schade, welke de ramp voor circus enig idee, op pl.m. f 150.000 moet worden geschat. ve van het circus stond. Tegen mid- moet worden geschat. Evenmin was men er gisteravond achter hoe de brand is ontstaan. Tragisch is, dat de heer van Bever gisteravond in Oosterhout vertoefde op uitnodiging van het Sint Nicolaas-comité aldaar. Sinds jaren is het namelijk de gewoonte van de directie paarden ter beschikking te stellen voor de Sinterklaas-optocht. Enkele leden van het circus rijden dan mee, de schoon-zoon van de heer van Bever, de heer Karoly, was ditmaal heraut. Terwijl men gezellig bijeen was, werd de heer van Bever telefonisch van de ramp in kennis gesteld.

WAARDERING

MET GROTE waardering sprak men van de hulp, welke door de burgerij verleend is. Tientallen mannen zijn gisteravond in touw geweest om mee te redden, wat te redden viel. Verschillende mensen zijn erop uitgetrokken om paarden op te vangen, zelfs waren er enige, die mee de stal ingingen om de touwen los te snijden. De brandweer heeft gelukkig ook kunnen verhinderen dat de oefenpiste, die met een strodak is afgedekt en in de nabijheid van de brand stond, door overslaande vlammen werd aangetast.

Zie ook: De brand bij Van Bever en de gevallen Sint

Facebook: de brand bij Van Bever

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.