Krijnen.Com Krijnen.Com

Apollo 15 crew op de KMA

Mijn post van vorige week over het bezoek van John Glenn aan Breda heeft het een en ander aan leuke reacties opgeleverd, waaronder nadere en verbeterde informatie. Ik zal ze binnenkort verzamelen en publiceren.
Gaande mijn zoektocht naar Glenn kwam ik in het Stadsarchief een serie van negen foto’s tegen van drie andere Amerikaanse astronauten, en een NASA wetenschapper. Johan van Gurp fotografeerde ze in oktober 1971, zo te zien bij een soort van persconferentie en/of vragenuurtje voor cadetten en genodigden op de KMA.
Het zijn, van links naar rechts James Irwin, David Scott, Al Worden, en de Belgische NASA wetenschapper Andre Jaumotte. David Scott (88) leeft nog, Irwin overleed in 1991, Al Worden overleed op 19 maart van dit jaar. De drie astronauten vormden de Apollo 15 missie, van 26 juli tot en met 7 augustus 1971.
Worden heeft een mooi record op zijn naam staan in het Guiness Book of Records: de meest afgezonderde mens van aarde en mensheid ooit. Terwijl Scott en Irwin op de maan verbleven, Worden 74 rondjes draaien tot hun terugkeer. Op een gegeven moment was hij 3600 kilometer verwijderd van zijn collega’s en zo’n 360.000 kilometer van de rest van de mensheid op aarde. ‘Na elk rondje ging ik naar een raam en zag ik hoe de aarde opkwam achter de maan. Dat was best uniek’, zei hij een paar jaar geleden in een interview.
Tijdens de terugvlucht naar de aarde maakte Worden de eerste ruimtewandeling in de verre ruimte. Dat gebeurde op 300.000 kilometer afstand van de aarde. Tot die tijd waren alle ruimtewandelingen in een baan rond de aarde uitgevoerd, op enkele honderden kilometers hoogte.
In totaal zijn er 24 mensen naar de maan en terug geweest. Van hen hebben twaalf op het oppervlak rondgelopen.
Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat John Glenn iets te maken had met het bezoek aan Breda. Over het evenement bij de KMA heb ik in het Stadsarchief of Delpher niets kunnen vinden, en ook niet in de algemene pagina’s van Dagblad De Stem van oktober 1971. Misschien in de Bredase editie op de microfiches, die niet online staan?
WikiWand: Apollo 15
Stadsarchief: Apollo 15 op de KMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.