Krijnen.Com Krijnen.Com

1956 Porsche 356 A Carrera 1500 GS Coupe

Hoe je hem ook bekijkt, als je goed naar de techniek kijkt, is het toch niet meer dan een . . . eh . . . veredelde Kever. Als u hem desondanks toch willen hebben, hij is in 2015 bij Sotheby’s de deur uitgegaan voor ruim 300.000 euro (!)
Met een naar de huidige maatstaven onnozele 100 pk, maar goed, het ding weegt maar net iets meer dan 800 kilo, dus het zal ook nu nog redelijk rijden. Met die 1498 cc DOHC luchtgekoelde boxer met dubbele Solex carburateurs en dat simpele vier-versnellingsbakkie. Maar ja, je moet er, net als met iedere opgefokte Kever, ook weer niet té gek mee doen. Ondanks de onafhankelijke voorwielophanging met torsiestaven, de onafhankelijke swing axle achterwielophanging met torsiestaven, en die vier trommeltjesremmen, want dan vraag je alsnog om grote en onoverkomelijke problemen.
Goed, deze 1956 Porsche 356 A Carrera 1500 GS Coupe was één van de meest gewilde 356 modellen. Deze mag met zijn nieuwe eigenaar zomaar naar de Mille Miglia Storica, mét zijn originele Porsche Certificaat van Echtheid.
In 1956 besloot Porsche besloot de opgefokte anderhalve liter van de 550’s, waarmee de nodige successen behaald waren, in een beperkt in een beperkt aantal productie-auto’s te hangen. Eerst werden er vier coupés en 14 speedsters 356’s omgebouwd om het concept te testen. De nieuwe high-performance 356 A werd 60 jaar geleden in 1955 op de Frankfurt Motor Show als het nieuwe 1956 model geïntroduceerd. Genoemd naar de Carrera (Pan Americana) waarin de 550 het ene succes aan het andere geregen had.
Het nieuwe door Fuhrmann-ontworpen 100 pk blok met dry-sump, verchroomde cilinderboringen en de 8,1 compressie van de Spyder 9.5 kon besteld worden achterin de coupé, cabrio of speedster.
De olietank van het dry-sump smeersysteem werd gemonteerd in de linker achterspatbord, door gaas beschermd tegen opspattende kiezels.
Lopen deed ie, en lopen bleef ie, de kleine Carrera draaide op de nieuwe Duitse autobahnen en op de circuits moeiteloos de ene na de andere tank leeg op een kruissnelheid van 120 mph, over de 190 km per uur. Mede dankzij de verbeteringen die eigenlijk ook aan iedere Kever aangebracht hadden moeten worden: een stijver chassis, dikkere torsiestaven, betere schokdempers en banden, en een grotere wielbreedte.
Extern was er nauwelijks te zien dat het bijzondere Carrera’s waren, buiten de vergulde schildjes op de voorspatborden en de achterklep. Het instrumentenpaneel bevatte een 8000-rpm tachometer en een kilometertellertje dat op 250 eindigde. Plus afzonderlijke schakelaars voor elk van de twee spoelen van het dubbele ontstekingssysteem.
De mooie kleine 1500 GS (Grand Sport) Coupé op bijgaande foto’s verliet op 16 mei 1956 de fabriek in Zuffenhausen in de kleur Polyantha Rood (604K) met beige skai (376) bekleding. Het werd verscheept naar de legendarische Porsche dealer Max Hoffman in Manhattan, en werd al snel verkocht.
Zie ook: 1957 Porsche 356 A 1600 Speedster by Reutter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.