Krijnen.Com Krijnen.Com

Welke gitaristen, welke band?

Vissend in het Stadsarchief kom ik altijd verrassende bijvangsten tegen. Zoals deze foto’s die met een tussenpauze van 11 jaar genomen zijn.
De eerste foto, van 25 juli 1961, bij het teenagerfestival ter gelegenheid van Breda Nu, is van de hand van Hans Chabot. Hans was een charmante vent en een goede fotograaf, maar een dramatische tagger. Aan onderschriften en beschrijvingen had ie een broertje dood, tot wanhoop van eindredacteuren en archivarissen. Dus is de begeleidende tekst van deze foto niet meer dan dat er op de foto staat: ‘Optreden van twee gitaristen op het teenagerfestival bij Breda Nu, 25 juli 1961. Volgens de begeleidende tekst in het Stadsarchief in Congresgebouw het Turfschip genomen, maar dat stond er toen nog niet, want pas gebouwd tussen 1967 en 1969. Waar ie ook genomen is; als iemand het duo op de eerste foto herkent horen we het graag.
De resterende serie is elf jaar later in ieder geval wel in het Turfschip gemaakt door Johan van Gurp, op Koninginnedag 1972. Hoewel Johan, altijd een man op wie je kon bouwen als het niet alleen om de rugnummers, maar ook om de namen ging, hier een steekje heeft laten vallen. Want van het onderschrift van de serie worden we niet veel wijzer: ‘De Knaak-Pop-Toestand was een der activiteiten, georganiseerd in het kader van Koninginnedag’.
Ik ben er niet achter welke band het is die zich zo te zien nogal uit staat te sloven op het podium. Wel leuk: ik zie in ieder geval één bekende: Eddy van de Meer de Walcheren. Telg uit een adellijk geslacht, neef van Jonkheer Pieter Balthazar Albertus van der Meer de Walcheren (Utrecht, 10 september 1880 – Breda, 16 december 1970), de dichter en schrijver, die monnik werd.
Op twee foto’s staat Eddy links voor het podium, ellebogen op het podium, zijn hoofd in zijn handen. Eddy heeft nog even gehonkbald bij EBCH, en genoot enige bekendheid als blues-gitarist en zanger, met zijn befaamde driesnarige gitaar. Medeoprichter van Slack Gang, met onder meer Toon Plasmans, waar ik nog wel eens meer van op zal proberen te duiken.
De bio van Eddy op Discogs: Dutch guitarist and singer. In September 1966 he formed band Slack Gang in Breda, playing blues, inspired by John Lee Hooker, Howling Wolf, etc. Changed to playing free blues, long tracks, influenced by Captain Beefheart. Later Slack Gang moved more into the pop-direction and he left the band establishing the new free music project Surprieze, featuring a mixture of Turkish music, blues, free-jazz and electronic sounds.
Iemand hier Cloud Atlas van de geniale David Mitchell gelezen? Vaak, als ik door dat archief zit te bladeren, moet ik een wederkerend thema in dat boek denken: Everything is connected. Misschien was ik zelf wel bij dat concert op deze foto’s. Ik zie mezelf niet, ik kan me er ook niks van herinneren, en ongetwijfeld hadden we in 1972 een honkbaltoernooi op Koninginnedag. Maar dan zou ik daarna als een haas naar het Turfschip gefietst zijn. Hoe dan ook; misschien herkent u zichzelf, of iemand anders.

Update: originele post was van januari 2017, zie voor comments en tips het fotoalbum op Facebook, of door op de thumbnails hieronder te klikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.